Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Χωρίς απόφαση το EuroWorking Group - Παραμένουν τα ευρωπαϊκά αντίποινα για τα «δώρα» Τσίπρα



«Χωρίς ομοφωνία» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης δεν υπήρξε καμία ομόφωνη απόφαση για άρση των ευρωπαϊκών αντιποίνων μετά την μονομερή απόφαση της Αθήνας για τα δώρα του Αλέξη Τσίπρα στους χαμηλοσυνταξιούχους και του ΦΠΑ στα νησιά.

Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

«Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ζητούν έγγραφες διαβεβαιώσεις - Δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Τσίπρα

Έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ ζητούν οι δανειστές δείχνοντας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα

Έγγραφες διαβεβαιώσεις ζήτησε το EuroWorking Group, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ και δεν θα χορηγείται σε μόνιμη βάση.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε λίγες ημέρες αναμένεται να υπάρξει «λευκός καπνός» όσον αφορά το «ξεπάγωμα» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
«Εμπόδιο» στις νέες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη (20/12), φαίνεται πως έβαλε και πάλι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σοίμπλε.

Πάντως, την Τετάρτη (21/12) αναμένεται να υπάρξει απόφαση για «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος​, καθώς ήδη οι σχετικές διαβεβαιώσεις έχουν ήδη δοθεί, ενώ αναμένεται να σταλεί και σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις – Έκθεση των δανειστών «αδειάζει» τον Τσίπρα

Με «εσωτερικές» διαφωνίες των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και μια σκληρή έκθεση των θεσμών για τις παροχές που εξήγγειλε στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η έκθεση των δανειστών με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου, αναφέρει μεταξύ άλλων για τις εξαγγελίες Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους: «Οι θεσμοί είχαν ρητώς συστήσει να μην προχωρήσουν προσθέτοντας περισσότερο κόστος στις συντάξεις σε περίπτωση υπεραπόδοσης προϋπολογισμού, αλλά να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να συσσωρεύσουν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας».

Στην ίδια έκθεση οι δανειστές σημειώνουν ότι δεν είχε συμφωνηθεί να δοθεί το πλεόνασμα σε κοινωνικές παροχές λέγοντας: «Οι ελληνικές Αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή τους ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά από τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση».

Επίσης, οι θεσμοί θέτουν εν αμφιβόλω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικά 0,75% του ΑΕΠ αντί για 0,5%.

Για τη μείωση του ΦΠΑ οι θεσμοί έχουν πιο ήπια στάση λέγοντας ότι «επί της αρχής δεν θα έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2017».


Πηγή : newsbomb.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου