Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ESM: «Παγώνουν» τα μέτρα για το χρέος μέχρι να αξιολογηθεί ο μποναμάς Τσίπρα

 (Φωτογραφία:  Intime )


Την ετυμηγορία των θεσμών σχετικά με το αν «ο μποναμάς Τσίπρα» συνάδει με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου, αναμένει ο ESM προκειμένου να προχωρήσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, την είδηση ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου μέσω email. 

«Έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών από τους θεσμούς, οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων έχουν “παγώσει”» έσπευσε να εξηγήσει ο εκπρόσωπος του ESM. 

Οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και, σύμφωνα με το πρακτορείο, κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. «Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει για το πώς θα συνεχίσει» είπε ο εκπρόσωπος του ESM.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ESM εξήγησε ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε το Eurogroup για την Ελλάδα, χρειάζεται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά όργανα του ESM και του ΕFSF.

«Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις. Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM.

Σύνδεση της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, με την αξιολόγηση των επιπτώσεων της παροχής έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ, έκανε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε. 

Μάλιστα, ανέφερε πως το Βερολίνο αναμένει «γρήγορη απάντηση επί του θέματος ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος». 

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προχωράει με βάση του κανόνες του ESM.

H Αθήνα πάντως, από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού της χώρας διαβεβαιώνει ότι οι παροχές κινούνται «απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας».


Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου