Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Email συνδέουν την οικογένεια Ερντογάν με τον ISIS




Τις διασυνδέσεις του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με εταιρεία που εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής πετρελαίου στην Τουρκία από το ISIS αποκαλύπτουν χιλιάδες email που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks.

Πρόκειται για 57.934 email από τον προσωπικό λογαριασμό του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα οποία αφορούν μια χρονική περίοδο συνολικά 16 ετών, από τον Απρίλιο του 2000 μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη του 2016 και αποκαλύπτουν την επικοινωνία που είχε ο Αλμπαϊράκ με άτομα της τουρκικής ελίτ όπως πολιτικούς, επιχειρηματίες και μεγάλα ονόματα της Τουρκίας.


Μεταξύ αυτών των email και εκτενής αλληλογραφία ανάμεσα στον Αλμπαϊράκ και την εταιρία Powertrans, η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής πετρελαίου από τους τζιχαντιστές, παρά την απαγόρευση παρόμοιων συναλλαγών, που πέρασε με νόμο ο Ερντογάν το 2011.

Βέβαια, το νομοσχέδιο εμπεριείχε μία τροπολογία η οποία επέτρεπε στην κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό το «παραθυράκι» αξιοποιήθηκε για να δώσει αποκλειστικά δικαιώματα εισαγωγής και εξαγωγής πετρελαίου στην Powertrans, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για συναλλαγές με το ISIS.

Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ο Αλμπαϊράκ έχει αρνηθεί κάθε σχέση με την εν λόγω εταιρία, όμως τα 57.934 email που δημοσίευσε το Wikileaks αποδεικνύουν το αντίθετο.

Σε μία συνομιλία, μάλιστα, με την υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, Μπετούλ Γιλμάζ, ο Αλμπαϊράκ εκφέρει γνώμη και εγκρίνει αποφάσεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, όπως για παράδειγμα προσλήψεις, απολύσεις, ακόμη και έγκριση μισθών και αυξήσεων εργαζομένων της Powertrans.

Υπενθυμίζουμε ότι σχετικές καταγγελίες έκανε το Δεκέμβρη του 2015 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όταν και κατηγόρησε τον Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του ότι κάνουν παράνομα εμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές.

Όπως είχε ανακοινώσει τότε το ρωσικό υπουργείο Αμύνης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του «εμπλέκονται απευθείας σε παράνομη προμήθεια πετρελαίου από εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία».

Αυτό αποτελεί το δεύτερο μεγάλο «οικογενειακό» σκάνδαλο για τον Τούρκο πρόεδρο. Πριν από την υπόθεση αυτή, τα μέσα ενημέρωσης αλλά ακόμα και τους ευρωπαίους ηγέτες, είχε απασχολήσει ο γιος του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ, ο οποίος κατοικούσε στη Μπολόνια για σπουδές και ο οποίος βρίσκεται υπό έρευνα από τις ιταλικές αστυνομικές αρχές για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μετά από την απαγγελία των κατηγοριών, ο Μπιλάλ εγκατέλειψε χωρίς εξηγήσεις την Ιταλία και επέστρεψε στην Τουρκία.


Το αρχείο των email αποκαλύπτει επίσης τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να προπαγανδίσουν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ μέσα από τον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Πηγή : thepressroom.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου