Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ο "ψυχρός πόλεμος"... θερμαίνεται! Απελαύνει Ρώσους ο Ομπάμα, "πολιτικό πτώμα" τον χαρακτηρίζει η Ρωσία!



Λίγες ημέρες πριν παραδώσει την προεδρία των ΗΠΑ στον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάρακ Ομπάμα ανεβάζει την ένταση στις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία με τα μηνύματα να είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα τη λήψη μιας σειράς μέτρων εναντίον της Ρωσίας λόγω της ανάμιξης που της προσάπτει η Ουάσινγκτον στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κυρίως με την κήρυξη ως «ανεπιθύμητων προσώπων» 35 ρώσων διπλωματών που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ανήκουν στις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Ουσιαστικά τους απελαύνει, με διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως τους έχει δοθεί διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα!

«Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επανειλημμένες κατ' ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις μας προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς», τόνισε ο Ομπάμα σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.

«Αυτές οι ενέργειες δεν θα αποτελέσουν το σύνολο της αντίδρασής μας στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε διάφορες ενέργειες σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας, ορισμένες από τις οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Σφοδρή απάντηση!

Η Ρωσία δεν έκατσε (φυσικά) με σταυρωμένα χέρια, αφού ο Κονσταντίν Καζάτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, έκανε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Και ήταν σκληρότατες. Ούτε λίγο ούτε πολύ λέει στον Ομπάμα πως έχει "τελειώσει" από Πρόεδρος των ΗΠΑ και δεν έχει καμιά δουλειά να... ανακατεύεται πλέον στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας!

«Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», έκρινε ο Καζάτσεφ.

Για να συνεχίσει με την απίστευτη -σε διπλωματικό επίπεδο- δήλωση: «Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για τη σκληρή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψω παρά ως τον επιθανάτιο ρόγχο  πολιτικών πτωμάτων»!

"Θα απαντήσουμε αναλόγως" λέει ο Πούτιν!

Λίγο αργότερα ήρθε και η πιο... επίσημη απάντηση, διά του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, λοιπόν, δήλωσε ότι ο νέος γύρος κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί μια εξέλιξη η οποία πλήττει τις διμερείς σχέσεις.

"Ο πρόεδρος Πούτιν θα δώσει εντολή να επιβληθούν «προσήκοντα» αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε ακόμη ότι η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία σε τρεις εβδομάδες (σ.σ. δηλαδή ό, τι είπε ο Κονσταντίν Καζάτσεφ αλλά πιο... κομψά).

Καταλογίζει ρωσικό "δάκτυλο" στην εκλογή Τραμπ!

Όλα φυσικά έχουν ξεκινήσει από την ημέρα που η Χίλαρι Κλίντον ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέπει τα προγνωστικά και να γίνεται ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της χώρας.

Στην ανακοίνωση του Ομπάμα που προαναφέραμε, τονίζεται επίσης ότι μια έκθεση υπηρεσιών της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες.

Ακόμη στην ανακοίνωση ο Ομπάμα καλεί τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες των ΗΠΑ να «εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τις διεθνείς πρακτικές και να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία» σε διεθνές επίπεδο.

Ο Ομπάμα είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρούσε σε αντίποινα για τις «κυβερνοεπιθέσεις» εναντίον των Δημοκρατικών, την ευθύνη για τις οποίες επέρριψε στη Ρωσία, και θεωρεί ότι έπαιξαν ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, υποστήριξε ότι η Ρωσία «αποπειράται συνεχώς να υπονομεύσει» τα αμερικανικά συμφέροντα και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση.

«Αν και η σημερινή ενέργεια της κυβέρνησης είναι καθυστερημένη, είναι ένας προσήκων τρόπος για να τερματιστεί η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων οκτώ ετών έναντι της Ρωσίας», υποστήριξε ο Ράιαν σε ανακοίνωσή του.

Ο Ράιαν έκανε επίσης λόγο για ένα «λαμπρό παράδειγμα της αναποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης που κατέστησε την Αμερική πιο αδύναμη στα μάτια του κόσμου».

Αντιδρώντας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκρινε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σήμερα θα βλάψουν τη διαδικασία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων και μίλησε επίσης για αντίποινα!



Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου