Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ενας πρώην... μπούλης




ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ


Σας είχα προειδοποιήσει ότι με τα αστειάκια του ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να προκαλέσει αμηχανία στους συνομιλητές του. Δεν τα κόβει όμως. Αυτή τη φορά θύμα του αστεϊσμού του ήταν ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος (φωτογραφία). Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πήγε τον κ. Τσίπρα με Σινούκ στη Νίσυρο, διέθεσε τους στρατιωτικούς γιατρούς σε άγονες γραμμές και αντί ο Πρωθυπουργός να τον ευχαριστήσει, τον αποκάλεσε... μπούλη. Στην αρχή της ομιλίας του στη Νίσυρο, θέλοντας  προφανώς να δώσει έναν προσωπικό τόνο, επιχείρησε να πει πώς γνώρισε τον Π. Καμμένο: «Στις φοιτητικές διακοπές μου στη Νίσυρο, τότε με sleeping bag, συνάντησα τον Καμμένο στο πανηγύρι της Παναγίας, σε ένα πανηγύρι όπου όλο το νησί ήταν σε μια αυλή, μοίραζαν κρέας και πατάτες βραστές, και θυμάμαι ότι ήταν εκεί ο Πάνος Καμμένος, πολιτευτής της Δεξιάς, εγώ από τότε ήμουν με την Αριστερά. Θεωρούσα ότι ήταν μπούλης». Επρεπε να δείτε την έκφραση του κ. Καμμένου μόλις το άκουσε αυτό. Κάτι μάλλον που θα είδε και ο κ. Τσίπρας, και έσπευσε αμέσως (και από μικροφώνου) να διορθώσει: «Ηταν ζεστός άνθρωπος, είχε λαϊκή αποδοχή και έπιανε κουβέντα σε όλα τα τραπέζια» είπε για να συμπληρώσει «το σχολίασα στη γυναίκα μου, που ήμασταν από τότε μαζί». Τώρα πώς κατάλαβε ότι ήταν «ζεστός άνθρωπος» για ένα λεπτό που τον είδε από μακριά, ανάμεσα στο κρέας και στις βραστές πατάτες, είναι άλλο ζήτημα. Γεγονός είναι ότι προσπάθησε να διορθώσει.

Αλλά σε όλη τη διαδρομή, από το ελικόπτερο στο Μανδράκι, ο κ. Τσίπρας χαμογελούσε συνεχώς, χάιδευε τα κεφαλάκια των μικρών παιδιών και όποιον έβρισκε μπροστά του τον ρωτούσε «είσαι καλά;». Δεν περίμενε βεβαίως απάντηση και προχωρούσε για να ρωτήσει κάποιον άλλον εάν είναι καλά. Αυτό και μόνον έκανε μερικούς στη Νίσυρο να αισθανθούν υπερήφανοι. Οπως, για παράδειγμα, ένα 12χρονο αγοράκι που μόλις τον προσπέρασε (και τον ρώτησε και αυτόν εάν είναι καλά), ο πιτσιρικάς έλεγε με καμάρι στους φίλους του: «Μου μίλησε ο Τσίπρας, μου μίλησε ο Πρωθυπουργός». Τα άλλα παιδάκια τον έβλεπαν με θαυμασμό!


Για να ξέρετε, η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί επιχείρησε αρχικά να μεταφέρει κόσμο από την Κω στη Νίσυρο προκειμένου να δημιουργήσει μια εικόνα... αποθεωτικής υποδοχής, αλλά ανταπόκριση δεν υπήρξε. Τελικά, από την Καρδάμαινα, ένα χωριό της Κω που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, έφυγαν τελικά δύο ημερόπλοια στα οποία επιβιβάστηκαν κυρίως οι τοπικοί αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία του δημάρχου Κω, Γιώργου Κυρίτση. Επισήμως λέγεται ότι ο κ. Κυρίτσης δεν είχε πρόσκληση και δεν συνηθίζει να παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις απρόσκλητος. Είναι όμως κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του δημάρχου της Κω με την κυβέρνηση εξακολουθούν, λόγω Προσφυγικού, να είναι ψυχρές. Αλλά και ο Πρωθυπουργός θεωρεί την Κω ως «μη φιλικό προορισμό». Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να κάνει μια στάση στο νησί του Ιπποκράτη. Δεν θέλησε να ρισκάρει, όπως ειπώθηκε, τις πιθανές αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, τις οποίες θεώρησαν σίγουρες οι βουλευτές και οι τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέφεραν το κλίμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ενεργός ο Καραμανλής

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής άρχισε τελευταίως να επαναδραστηριοποιείται πολιτικά. Πέραν του γεγονότος ότι λέει στους πολιτικούς φίλους του ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει ο Αλ. Τσίπρας σε εκλογές, μαθαίνω ότι δήλωσε πρόθυμος να παραστεί και σε εγκαίνια των γραφείων της τοπικής οργάνωσης. Οχι όποιας-όποιας, αλλά στα εγκαίνια της Τοπικής της ΝΔ στη Ραφήνα (που απέχει μερικά μέτρα από το σπίτι του). Τα εγκαίνια θα τα τελέσει ένας άλλος Καραμανλής, ο βουλευτής Σερρών Κ. Καραμανλής.

Ενα υπουργείο με... μέλλον

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης λέει ότι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης δεν έχει λόγο ύπαρξης. Και το επαναλαμβάνει και τώρα που ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε την Τετάρτη να ξαναπάει στη Θεσσαλονίκη, ώστε να φανεί συνεπής στους Θεσσαλονικείς που τους υποσχέθηκε ότι θα πηγαίνει κάθε 15 ημέρες στο γραφείο του, προκειμένου να επιλύει προβλήματα. Τα ετοιμάζει σε φακέλους η νεοδιορισθείσα διευθύντρια του γραφείου του Κατερίνα Νοτοπούλου. Αλλά ο κ. Μπουτάρης μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Ρώτησε τη Μαρία Κόλλια των ΑΝΕΛ, η οποία ηγείται του υπουργείου αυτού; Ενός υπουργείου που δεν έχει αρμοδιότητες, ούτε καν δικό του προϋπολογισμό, που αποτελούσε παλαιότερα (ως υπουργείο Βορείου Ελλάδος) το ρουσφέτι του εκάστοτε πρωθυπουργού προς βουλευτές της συμπρωτεύουσας. Μαθαίνω ωστόσο ότι το υπουργείο μπορεί να μην έχει προϋπολογισμό, αλλά επιχορηγήσεις σωματείων, εκκλησιών, οργανισμών κ.τ.λ. κάνει. Δεν θέλω να πιστέψω ότι οι περισσότερες επιχορηγήσεις πάνε σε Σερραίους, επειδή η κυρία Κόλλια κατάγεται από τις Σέρρες. Ούτε θέλω να πιστέψω ότι στο πολιτικό γραφείο της, στον Νομό Σερρών, έχουν προσληφθεί τόσοι πολλοί μετακλητοί υπάλληλοι που βρίσκονται με... βάρδιες στο γραφείο. Οταν οι μισοί βρίσκονται εκεί, οι άλλοι μισοί πάνε για καφέ. Πιστεύω όμως αυτά που λένε οι Σερραίοι, ότι η κυρία Κόλλια μάλλον έχει καταλάβει ότι οι ΑΝΕΛ στις εκλογές δεν θα έχουν λαμπρό μέλλον και βάζει πλώρη για δήμαρχος. Καταλάβατε τώρα τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου υπουργείου;

Η απονήωση του Καμμένου

Λίγοι έχουν πετάξει με πολεμικό αεροσκάφος και ακόμα λιγότεροι έχουν προσνηωθεί σε αεροπλανοφόρο το οποίο βρίσκεται εν κινήσει. Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN69) που πλέει ανοικτά της Κρήτης επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Η προσνήωση (με γάντζο) δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Να σκεφτείτε ότι λίγο πριν από την προσνήωση στο αεροπλανοφόρο, το αεροσκάφος ανακτά τη μεγαλύτερη ισχύ στις μηχανές ώστε εάν δεν πιάσει τον γάντζο να κάνει το λεγόμενο «touch and go» και να απονηωθεί. Διαφορετικά πέφτει στη θάλασσα. Τα G's που δέχεται το σώμα  τόσο στην προσνήωση όσο και στην απονήωση είναι πολλά, τόσα που εάν δεν είσαι εκπαιδευμένος μπορεί ακόμα να χάσεις προς στιγμή τις αισθήσεις σου. Να σκεφτείτε ότι η απονήωση γίνεται με... καταπέλτη και η διοίκηση του πλοίου κάνει μια μικρή γιορτή στους πιλότους (όλοι νεαρής ηλικίας)μόλις συμπληρώσουν 100 προσνηώσεις. Ο κ. Καμμένος με ένα δικινητήριο Hawkeye (αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων του αμερικανικού ναυτικού) πραγματοποίησε προσνήωση και απονήωση. Είχε από τους αμερικανούς πλήρη ενημέρωση για τις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου, το οποίο, να σημειώσω, μεταφέρει συνολικά 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 6.000 άνδρες προσωπικό. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, μια τεράστια πολεμική μηχανή, το οποίο παίρνει μέρος στη μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.



tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου