Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Σκηνικό κρίσης και εκλογών με «παροχές» από την κυβέρνηση



Οι εξαγγελίες Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα σενάρια εκλογών και η νέα παρέμβαση του ΔΝΤ.

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης, εξαγγέλλοντας έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων, που θα χρηματοδοτηθούν από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. 

Για τη χρηματοδότηση των παροχών θα αξιοποιηθεί η μνημονιακή ρήτρα που προβλέπει ότι σε περίπτωση υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διανείμει το 40% του επιπρόσθετου πλεονάσματος για κοινωνικές παροχές.

Το 2016 ο δημοσιονομικός στόχος είχε προσδιοριστεί στο 0, 5 % του ΑΕΠ δηλ. κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.

Ο φετινός προϋπολογισμός όμως αναμένεται να κλείσει με πλεόνασμα άνω του 1% δηλ κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρές αποκλίσεις μέσα στο Δεκέμβριο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να χρηματοδοτήσει παροχές με ένα ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 με 350 εκατ. ευρώ.    

Αξίζει να σημειωθεί πως η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για γενναίες παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους.       

Η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αφορά στην παροχή 13ης σύνταξης σε 1.600. 000 συνταξιούχους κάτω των 850 ευρώ και στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση.

Οι κινήσεις αυτές όμως δημιουργούν σκηνικό κρίσης και φουντώνουν τα ... σενάρια εκλογών καθώς μόλις πριν από λίγες ώρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέστησε κάτι παραπάνω από σαφές ότι εάν οι ευρωπαίοι επιθυμούν να παραμείνει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 στο 3,5% τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, προκειμένου να αποδεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Αν Ελλάδα και ΕΕ συμφωνούν σε πλεόνασμα 3,5%, μπορούμε να το δεχθούμε μόνο αν η συμφωνία αυτή συνοδευτεί με αξιόπιστα μέτρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gerry Rice, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα. Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας... αλλά αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα μπορούμε να το δεχθούμε εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%», είπε χαρακτηριστικά.

Η σημερινή παρέμβαση του εκπροσώπου του ΔΝΤ ενέτεινε την εικόνα αδιεξόδου στο ελληνικό ζήτημα, καθώς και τις υποψίες ότι Βερολίνο και Ουάσιγκτον έχουν συμφωνήσει στη συμμετοχή του ΔΝΤ με ταυτόχρονη λήψη νέων επαχθών μέτρων από την Αθήνα.  


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου