Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Παραιτήθηκε ο Ματέο Ρέντσι



Ο Ματέο Ρέντσι υπέβαλε και επίσημα την παραίτησή του το βράδυ της Τετάρτης, όπως είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει μετά από την ήττα του στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ομως, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, καθυστερεί την αποδοχή της παραίτησης, ζητώντας του να μείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, καθώς αύριο θα ξεκινήσει τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα, με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων να αναμένονται το Σάββατο.

Μετά τις διαβουλεύσεις ο κ. Ματαρέλα αναμένεται να ζητήσει από μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ματέο Ρέντσι ή από πολιτικό του κόμματός του να σχηματίσει κυβέρνηση.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Ματαρέλα καθυστερεί την παραίτηση του Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήθελε να φύγει από τη θέση του τη Δευτέρα, αλλά ο πρόεδρος της Ιταλίας του ζήτησε να μείνει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, κάτι που έγινε σήμερα.

Με τη Γερουσία να εγκρίνει τον προϋπολογισμό με 173 «ναι» έναντι 108 «όχι», ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβη στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να επιβάλει και επίσημα την παραίτησή του.

Πιθανοί αντικαταστάτες του Ματέο Ρέντσι θεωρούνται ο υπουργός Οικονιμικός Πιέρ Κάρλος Πάντοαν και ηγέτης της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, ο οποίος είναι απολιτίκ.

Οπως αναφέρει το BBC, πηγή τόνισε πως ο Ιταλός πρόεδρος θεωρεί «αδιανόητη» την διεξαγωγή εκλογών πριν συγχρονιστούν οι εκλογικοί νόμοι που διέπουν τα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Ο νόμος άλλαξε πέρυσι για να δώσει τη δυνατότητα στο κόμμα που προηγείται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέσω του μπόνους εδρών στην Κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη Γερουσία, η οποία εκλέγεται με αναλογική εκπροσώπηση. Οι μεταρρυθμίσεις της Γερουσίας ήταν μέρους του πακέτου που απορρίφθηκαν την Κυριακή. Ενας ακόμη παράγοντας είναι ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί στις 24 Ιανουαρίου σχετικά με το εάν είναι νόμιμες οι μεταρρυθμίσεις.



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου