Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Νέα Δημοκρατία : Ο φόρος στο κρασί αύξησε το λαθρεμπόριο




Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, σχετικά με τις συνέπειες της επιβολής Ειδικού Φόρους Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

            «Η Κυβέρνηση επέβαλλε έναν άδικο φόρο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον κλάδο του κρασιού. Από την αρχή που θεσπίστηκε αυτός ο φόρος είχαμε προειδοποιήσει ότι θα έπληττε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οινοποιητικής παραγωγής αλλά και τα έσοδα του Δημοσίου, καθώς το μόνο που θα μεγάλωνε θα ήταν η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

            Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το μόνο που πέτυχε η επιβολή αυτού του ακατανόητου φόρου ήταν να αυξήσει την παραοικονομία και το λαθρεμπόριο, καθώς το 65% του οίνου διακινείται παράνομα. Αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο χάνει έσοδα, τόσο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) όσο και από τον Φ.Π.Α. 

Ταυτόχρονα, νοθεύει τον ανταγωνισμό καθώς πλήττει όσους δραστηριοποιούνται νόμιμα και υπονομεύει ένα δυναμικό τμήμα του πρωτογενή τομέα πλήττοντας τις εξωστρεφείς μικρές οινοποιητικές μονάδες. 

            Το μέτρο απέτυχε, όπως είχαμε προειδοποιήσει. 

            Δεν χωρούν ημίμετρα. 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συμφωνία Αλήθειας στη Δ.Ε.Θ. δεσμεύθηκε για την κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου