Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Πρόταση Κομισιόν για επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα



Τη σταδιακή επανέναρξη των επιστροφών αιτούντων άσυλο από τις χωρες της ΕΕ προς την Ελλάδα, βάσει του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, προωθεί με σύστασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι πρώτη φορά που η Επιτροπή καταθέτει σχετική πρόταση, ενώ τώρα προτείνει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται εκ νέου ο κανονισμός από τις 15 Μαρτίου 2017, εν όψει και της επικείμενης αναθεώρησής του.

Η υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν, που περιέχεται στη (μη δεσμευτική) «Σύσταση σχετικά με τις Προϋποθέσεις για την επανέναρξη των μεταφορών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», θα λειτουργήσει για το μέλλον, και αφορά μόνο αιτούντες άσυλο οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017, ενώ θα εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν ατομικές διασφαλίσεις ώστε οι επιστροφές να καθίστανται δυνατές και να καταθέσουν σχετική έκθεση προόδου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017.

Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, για την επανέναρξη των επιστροφών προς την Ελλάδα  είναι και η επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων, καθώς από την έναρξη του συστήματος μετεγκατάστασης, τον Οκτώβριο του 2015, έχουν φύγει από την Ελλάδα μόλις 6.117 πρόσφυγες, ενώ υπολογίζεται ότι 24.000 άτομα είναι σε αναμονή για να ενταχθούν στο σύστημα.

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη – μέλη να αναλάβουν σχετικές δεσμεύσεις και να προχωρήσουν στην μετεγκατάσταση τουλάχιστον 2.000 αιτούντων άσυλο, σε μηνιαία βάση, από την Ελλάδα, από το Δεκέμβρη του 2016 και 3.000 μηνιαίως από τον Απρίλιο 2017.

Παράλληλα δεσμεύεται ότι η επανέναρξη των επιστροφών δε θα λάβει αναδρομική ισχύ για τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έχουν περάσει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέσω της Ελλάδας και ότι δεν αφορά ευάλωτες περιπτώσεις ούτε και ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη σύσταση, η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και θα επανέρχεται με επικαιροποίηση της σύστασης, σε περίπτωση που υπάρξουν αιφνίδιες αλλαγές, όπως για παράδειγμα σημαντική αύξηση των αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, ευρωπαϊκοί κύκλοι εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον μικρό αριθμό επιστροφών που έχουν πραγματοποιηθεί προς την Τουρκία, αλλά και για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στο σύστημα εξέτασης αιτημάτων ασύλου στα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα αυξήσει τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων της EASO στα νησιά, από τους 39 που είναι σήμερα στους 100, αλλά και των εμπειρογνωμόνων για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου από 65 στους 100 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου