Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Αυξήσεις φόρων - τιμών και μειώσεις μισθών - συντάξεων!



Θέλουν αίμα και μάλιστα άμεσα. Τα μέτρα προκαταβολικά καθώς έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στις ελληνικές κυβερνήσεις απαιτούν οι δανειστές είναι εδώ και ξεκινάει και πάλι η διαπραγάμτευση... Τρίτη και 13 (τυχαίο;;;;). Όπως όλα δείχνουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ήρθαν με τις αποσκευές τους γεμάτες... τσεκούρια! 

Το ένα μετά το άλλο τα μέτρα που απαιτούν επιβεβαιώνονται και ουσιαστικά φέρνουν το τελειωτικό χτύπημα στην τσέπη όσων ακόμη αντέχουν έχοντας ένα, πενιχρό έστω, εισόδημα.

Στην πρώτη γραμμή οι μειώσεις των συντάξεων με το ΔΝΤ και τον ίδιο τον Πολ Τόμσεν να στέλνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα δαπανά το 11% του ΑΕΠ της για τις συντάξεις την ώρα που στην Ε.Ε. Ο μέσος όρος είναι στο 2,5%. Τι σημαίνει αυτό; Περικοπές και μάλιστα μεγάλες. Κάπως έτσι προκύπτει η περικοπή της προσωπικής διαφοράς με μειώσεις από 10% ως και 36% στα χρήματα όσων ήδη παίρνουν σύνταξη για να εξοικονομήσει το κράτος περίπου 3,5 ως 4 δισ. ευρώ. 

Δεύτερο σημείο η μείωση του αφορολόγητου το οποίο, βάση και της έκθεσης της παγκόσμιας τράπεζας θα πρέπει να πέσει στα 5.000 με 5.500 ευρώ για όλους άσχετα από το εισόδημα ή το εάν έχει παιδιά. Αν συμβεί αυτό τότε ο φόρος άμεσα θα εκτιναχθεί στα ύψη και θα επιβαρύνει ακόμη και ανθρώπους με εισόδημα της τάξης των 400 και 450 ευρώ το μήνα. Ο ίδιος ο φόρος θα είναι κατά 110 ως και 880 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα. Μάλιστα αυτοί που θα πληγούν περισσότερο δεν είναι άλλοι από όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και έως τώρα είχαν και τη μεγαλύτερη φοροελάφρυνση καλυπτόμενοι από το αφορολόγητο όριο.

Δεν φέρνουν όμως μόνο αυτά. Για μια άμεση αύξηση των εσόδων του κράτους και καθώς πλέον δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις για περικοπές δαπανών από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης οι δανειστές προτείνουν την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% γεγονός που θα φέρει, όπως υπολογίζουν τουλάχιστον, επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους.Πως θα μπουν αυτά τα χρήματα στα ταμεία του κράτους; Με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αλλά και των προϊόντων πρώτης ανάγκης που υπάγονται σήμερα στον χαμηλό συντελεστή.

Τα παραπάνω μέτρα μάλιστα ζητούνται ως... προκαταβολή για την τριετία 2018-2020. Επί της ουσίας καταργούν ακόμη και τον κόφτη που δίνει την ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών να παίρνει έκτακτα μέτρα για να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός και να μείνει η Ελλάδα εντός του πλαισίου των μέτρων, καθώς ζητούν να περιγραφούν από τώρα τα μέτρα μάλιστα να νομοθετηθούν... 

Όλα αυτά βέβαια θα είναι υπό διαρκή παρακολούθηση με τους δανειστές να ζητούν και επιπλέον περικοπές στις κρατικές δαπάνες βάζοντας πρώτη τη λίστα τη δαπάνη για τους μισθούς του Δημοσίου, γεγονός που βάζει ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο και νέων περικοπών.




Πηγή : newsit.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου