Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Νέα «καρφιά» Σόιμπλε για εξαγγελίες Τσίπρα: Οι Θεσμοί λένε όχι



«Η αρχική απάντηση είναι "όχι". Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί», είπε, προσθέτοντας πως η δομή της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει.

Nέες βολές από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup για το ελληνικό ζήτημα, μέσω τηλεδιάσκεψης.  

Με δηλώσεις του στην Die Zeit, ο Β. Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχουν ερωτηθεί για την άποψή τους ως προς το αν η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της.

«Η αρχική απάντηση είναι "όχι". Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί», είπε, προσθέτοντας πως η δομή της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει.

Επικριτική η έκθεση των Θεσμών για τις παροχές Τσίπρα 

Εν τω μεταξύ, λίαν επικριτική προς την ελληνική κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο όσο και για το είδος των παροχών που ανακοίνωσε λίγο πριν τις γιορτές, είναι η επίσημη έκθεση των τεσσάρων Θεσμών (EKT, ESM, ΔΝΤ, ΕΕ). 

Η έκθεση που έχει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Euro Working Group, όπως και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι θέσεις Ελλάδας - δανειστών δεν απέχουν πολύ και ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. 

Όπως αποκαλύπτει η γερμανική Handelsblatt σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους προκάλεσε «σημαντικές ανησυχίες» για το αν η κυβέρνηση τηρεί τους όρους της συμφωνίας. 

«Οι επιπρόσθετες πληρωμές μπορούν να προκαλέσουν προσδοκίες στους συνταξιούχους ότι τέτοιου είδους πληρωμές θα επανηληφθούν και στο μέλλον θα εξομαλύνουν τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων. Είναι όμως αμφίβολο αν αυτό το πακέτο παροχών θα ανακουφίσει από τις πιο σκληρές δυσκολίες». 

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η έκθεση ασκεί κριτική στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε συνεννόηση.

«Οι ελληνικές Αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή τους ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά από τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση», αναφέρει απόσπασμα της έκθεσης που επικαλείται η εφημερίδα στην ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες 



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου