Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Πέθανε 41χρονη από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στη Ζάκυνθο

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Μοιραία κατάληξη είχε η χειρουργική επέμβαση 41χρονης στο νοσοκομείου Ζακύνθου, η οποία πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια μετά από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Η 41χρονη χειρουργήθηκε για να της αφαιρεθεί λάμα από το πόδι. Σύμφωνα με το tempo24.gr όταν η γυναίκα ξύπνησε, το πόδι της είχε πρηστεί, ενώ δεν λειτουργούσαν το συκώτι και τα νεφρά της.

Η κρισιμότητα της κατάστασης της, έκρινε αναγκαία την άμεση μεταφορά της στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο «Παναγία Βοήθεια».

Τελικά η 41χρονη, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην Εντατική, κατέληξε.

Άλλοι τέσσερις ασθενείς παρουσίασαν επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου μεταβαίνει τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η μία ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και υπό συνεχή παρακολούθηση στο ίδιο νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις- που ήταν πιο ελαφρά- είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο Ζακύνθου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα διενεργήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι στον χώρο των χειρουργείων, από τους οποίους δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη μικροβίων.

Τα χειρουργεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που οδήγησαν σε μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Σοκαριστικά στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Πρόσφατα (22/11) η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, καταγγέλλοντας αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία, αποδίδοντάς τη στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση και καθιστώντας υπεύθυνη την κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της ΕΕ είναι 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ στην Ελλάδα  προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία.

Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία της χώρας είναι πάνω από 30% των προσβληθέντων, ενώ στα νοσοκομεία της ΕΕ είναι στο 15%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών και εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων.

Στα ελληνικά νοσοκομεία τα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, καθώς και η εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς είναι συνεχώς αυξανόμενη. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα συχνότερα απομονωθέντα παθογόνα- αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι το Αcinetobacter, η Klebsiella και η Pseudomonas. Το ποσοστό θνησιμότητας από τα τρία παραπάνω μικρόβια φτάνει το 50% των προσβληθέντων στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως επισημαίνει η ομοσπονδία, τα διαθέσιμα φάρμακα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και σημαντική αύξηση του κόστους νοσηλείας (αντιβιοτικά, μεγάλη παράταση του χρόνου νοσηλείας στις κλινικές ή στις ΜΕΘ). 

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ στην έκθεσή της:

Έλλειψη προσωπικού: Ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια. Ο νοσηλευτής δεν προλαβαίνει να κάνει υγιεινή των χεριών του, τρέχοντας από τον ένα ασθενή στον άλλο στις κλινικές, ειδικά στις εφημερίες με τις αθρόες εισαγωγές ασθενών, αλλά και στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε 4 ασθενείς μπορεί και παραπάνω.

Οι τεράστιες ελλείψεις Βοηθητικού Υγειονομικού προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να κάνουν εισαγωγή σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί από τον προηγούμενο ασθενή. Ως εκ τούτω μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Ελλείψεις σε υλικά: Υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα υλικά (γάζες, καθετήρες, Foley, κλπ), επιθέματα κατακλίσεων. Λόγω υποχρηματοδότησης υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας και σε υλικά απολύμανσης (χειροπετσέτες, σαπούνια κ.ά.).

Τα σεντόνια αλλάζουν μία φορά την εβδομάδα. Οι κουβέρτες δεν πλένονται σχεδόν ποτέ. Οι Ασθενείς αναγκάζονται να φέρουν σεντόνια και κουβέρτες από το σπίτι τους. Δεν υπάρχουν πάνες. Δεν υπάρχει καν χαρτί υγείας στις τουαλέτες.

Μεγάλη είναι η ανεπάρκεια σε στρώματα και εξοπλισμό πρόληψης και αντιμετώπισης των κατακλίσεων. Τα απλά στρώματα στις κλινικές είναι δεκαετιών με προβλήματα σε ζητήματα υγιεινής. Υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε κρεβάτια τα οποία διαθέτουν  μηχανισμούς αλλαγής θέσης ασθενών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται επιπλοκές και λοιμώξεις αναπνευστικού και κατακλίσεις. Τα κρεβάτια είναι 20ετίας. Οι καρέκλες αιμοκάθαρσης είναι διαλυμένες, γεμάτες αίματα και μικρόβια.

Ελλιπής καθαριότητα: Το απόγευμα και τη νύχτα το προσωπικό καθαριότητας είναι ελάχιστο, καθώς επίσης και στις εφημερίες. Οι τουαλέτες και οι κλινικές δεν καθαρίζονται μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργολάβοι καθαριότητας δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και μειώνουν παράνομα τις ώρες καθαριότητας, το προσωπικό που προβλέπουν οι συμβάσεις, καθώς και τα υλικά (χλωρίνη, χαρτιά, σαπούνια στις τουαλέτες κλπ).



Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου