Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Kαταρρέουν οι "άμυνες" της κυβέρνησης για το νέο Εργασιακό




Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

Με την πλάτη στον τοίχο ετοιμάζεται να υποδεχθεί η νέα υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, καθώς καταρρέουν όλες οι μέχρι τώρα "άμυνες" της απέναντι στους θεσμούς. 

Και αυτό γιατί:

* Οι θέσεις που διατυπώνονται στο "κείμενο αρχών" (επί του νέου Εργασιακού), που  φέρεται να έχει στείλει η κ. Αχτσιόγλου στους θεσμούς έχει απορριφτεί από τους ίδιους κατά τον α' κύκλο της διαπραγμάτευσης (24-27/10). 

* Οι θεσμοί θεωρούν ως δεδομένο το εργασιακό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί την περίοδο 2010-2013 και ζητάνε επιπλέον ανατροπές στις ομαδικές απολύσεις και στον νόμο που διέπει τη συνδικαλιστική δράση, κόντρα στις προτάσεις ακόμα και της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που κατατέθηκαν στις 27/9. 

* Την ίδια στιγμή το "εθνικό μέτωπο", το οποίο υποτίθεται είχε συγκροτήσει το υπ. Εργασίας από τις 19/7 με τους κοινωνικούς εταίρους, διαλύεται αφού τόσο η ΓΣΕΕ όσο και ο ΣΕΒ έχουν διαφοροποιηθεί -με βάση τη δική τους αντίθετη τοποθέτηση- πλήρως από την κυβέρνηση. 
Οι θεσμοί έχουν ήδη απορρίψει το "κείμενο αρχών" του Κατρούγκαλου που στέλνει η Αχτσιόγλου 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η κ. Αχτσιόγλου είχε προγραμματίσει να στείλει χθες στους θεσμούς "κείμενο αρχών" της ελληνικής πλευράς σε σχέση με το νέο Εργασιακό. 

Ωστόσο, όπως αφήνουν να εννοηθεί κύκλοι του υπ. Εργασίας, το "κείμενο αρχών" αυτό αντανακλά περισσότερο τη στάση του υπουργείου Εργασίας πριν την αλλαγή στην ηγεσία του (δηλ. πριν την αντικατάσταση του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου από την κ. Αχτσιόγλου) στα πλαίσια του κυβερνητικού ανασχηματισμού της προπερασμένης Παρασκευής 4/11. Έτσι το κείμενο αυτό εστάλη τελικά κυρίως λόγω του ότι αποτελούσε δέσμευση της προηγούμενης ηγεσίας και δεν  εκφράζει στο 100% τις διαθέσεις της νέας ηγεσίας, σύμφωνα με τις οποίες προέχει το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και όχι η επιμονή σε ορισμένες έως τώρα γνωστές "κόκκινες γραμμές".

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εκείνο που προέχει πλέον για το υπ. Εργασίας είναι να μην "επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων", δηλαδή να μην υπάρξει κάποια επί τα χείρω μεγάλη  ανατροπή των θεσπισμένων (κατά την περίοδο 2010-13) διατάξεων, και όχι τόσο πολύ να υπάρξει μία ριζική  επί τα βελτίω αλλαγή στο υπάρχον πλαίσιο του Εργασιακού. 

Εξάλλου οι προτάσεις οι οποίες εμπεριέχονται στο κείμενο αυτό (επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατάργηση κατώτατου μισθού νέων κ.λπ.) έχουν πάνω-κάτω απορριφθεί από τους θεσμούς κατά τον α' κύκλο διαπραγμάτευσής τους με τον τότε υπ. Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλου (τέλη Οκτωβρίου).

Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί είχαν επιφυλαχθεί να απαντήσουν, κατά τις συναντήσεις τους με τον κ. Κατρούγκαλο πριν δεκαπέντε μέρες στην Αθήνα,  για το  αν – κατά τη δική τους άποψη - τίθεται "θέμα νομιμότητας" σε σχέση με τον ισχύοντα κατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών αλλά και τη μη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, όπως υποστήριζε ο υπ. Εργασίας.

Εξάλλου η έκδοση της  απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής, την οποία είχε θέσει ο κ. Κατρούγκαλος ως όρο για την έναρξη της κατ' ουσίαν συζήτησης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, δεν έχει ακόμα υπάρξει (αν και  ο κ. Κατρούγκαλος την περίμενε τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου). 
Κατά τα άλλα, οι θέσεις του κ. Κατρούγκαλου περί επαναφοράς της δυνατότητας της ΓΣΕΕ και των κοινωνικών εταίρων να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό και περί υπερίσχυσης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, δεν έχουν γίνει δεκτές από τους θεσμούς. 
Αντίθετα, οι θεσμοί υπερασπίζονται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Με άλλα λόγια, απορρίπτουν όχι μόνο τις προτάσεις Κατρούγκαλου, αλλά και τις προτάσεις της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων. 

Υπό διάλυση το "εθνικό μέτωπο" 

Οι  προτάσεις του υπ. Εργασίας δεν "αδειάζονται" μόνο  από τους θεσμούς, αλλά και από τους κοινωνικούς εταίρους. 

Ο ΣΕΒ μέσα από τις τοποθετήσεις, οι οποίες διατυπώνονται από το "εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας" -το οποίο εκδίδει ομάδα οικονομολόγων του-, τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, κατά της κυβέρνησης που "ζητά την καταδίκη" της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης (συμπαραστεκόμενη στη ΓΣΕΕ, η οποία έχει προσφύγει στο όργανο αυτό κατά των μνημονιακών εργασιακών διατάξεων της περιόδου 2010-13), αλλά και κατά της ΓΣΕΕ που "αρνείται να συζητήσει για τα πραγματικά αίτια της κρίσης". 

Από τη δική της πλευρά η ΓΣΕΕ έχει ήδη προγραμματίσει Γενική Απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ χαρακτηρίζει τον ΣΕΒ "Πύργο της Βαβέλ". Και αυτό γιατί από τη μια πλευρά υπογράφει την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων στην οποία εκφράζονται θέσεις υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, ενώ από την άλλη οι οικονομολόγοι του υπερασπίζονται την εργασιακή ευελιξία. 



Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου