Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Θέλουμε το ΔΝΤ λέει ο Μοσκοβισί και περιγράφει τα νέα μέτρα



Πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει και επίσης ΔΝΤ χωρίς μεταρρυθμίσεις (μέτρα) δεν υπάρχει. Αυτός ήταν ο άξονας των επισημάνσεων Μοσκοβισί.

Στις αλλεπάλληλες επαφές αλλά και στην ομιλία του συνέδριο  "Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας" που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο Πιέρ Μοσκοβισί προσδιόρισε με σαφήνεια πως πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει και χωρίς και νέες μεταρρυθμίσεις ( μέτρα) το ΔΝΤ δεν μπαίνει.

«Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία (global deal) συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα (we need to have IMF on board) και οι θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους Θεσμούς. Οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο» είπε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο συνέδριο προσδιόρισε και πολλά από τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ υποδεικνύοντας εμμέσως στην κυβέρνηση να μείνει σταθερή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων "ώστε να μην αποδειχθούν μάταιες οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα".

 « Η χώρα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την πορεία μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα να μην αποδειχθεί ότι έγιναν για το τίποτα» σημείωσε

Ανέφερε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και παρέχουν  στην Ελλάδα προοπτική ανάπτυξης.  Εκτίμησε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και να συνολικά θετικό το 2017. 

Μίλησε για ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά εργασίας,  αλλά και για αριθμό ανέργων που "εξακολουθεί να είναι απίστευτα υψηλός" καθώς και ότι "οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν".

Εξήγησε ότι  οι  άνθρωποι εδώ, "όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου, δεν αισθάνονται ότι είναι πιθανό να ωφεληθούν από την ανάκαμψη".  Παρ όλα αυτά εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για απολογισμό αλλά και για να  εντοπιστούν οι τομείς όπου "θα απαιτηθούν  περισσότερες προσπάθειες τους επόμενους μήνες για να διασφαλιστεί ότι  η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της επωφελείται".

Παρέθεσε τέσσερα στοιχεία που είναι βασικά για την εξασφάλιση της ευημερίας και της οικονομικής σταθερότητας:

-η οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με ειδική αναφορά στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που πρέπει να εστιάσει στους πολίτες που αισθάνονται ότι αποκλείονται από την  ανάκαμψη

-η συνεισφορά όλων, με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών

-η "ιδιοκτησία" του προγράμματος κατά μήκος όλου του πολιτικού φάσματος ούτως ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή οικονομική διακυβέρνηση, η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η παραγωγή αποτελεσμάτων και  

-η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό της μέλλον. Χρειάζονται ακόμη περισσότερα από την παραμονή στο ευρώ, πρέπει να γίνει ένας ισχυρός εταίρος

Χρειάζονται παρεμβάσεις σε επιδόματα

Ο Επίτροπος έκανε εκτενή λόγο για το πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εξηγεί ότι βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

1) τη μείωση της φτώχειας μέσω της στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών που το χρειάζονται πραγματικά

2) την κοινωνική ένταξη μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών

3) την επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και ευκαιριών κατάρτισης.

Επισήμανε ότι ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αποτελεί βασικό θέμα για το πρόγραμμα.  Και εξήγησε ότι ο στόχος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η βελτίωση της στόχευσης και της αποτελεσματικότητας τους.

Πιθανές μεταρρυθμίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιώσεις στα οικογενειακά ή στα αναπηρικά επιδόματα, επισήμανε και είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάται  "η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης" γιατί  αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της καθολικής πρόσβασης για τους πολίτες και σε προσιτό κόστος. 

Για την δικαιότερη κατανομή των βαρών στην κοινωνία αναφέρθηκε στο πεδίο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων – συμπεριλαμβανομένης της απλοποίησης του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της αναδιάρθρωσης της αρχής εσόδων. "Έχοντας βιώσει τις καταστροφικές επιδράσεις της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης", είπε, "η Ελλάδα είναι σε θέση να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διεθνείς συζητήσεις για τα θέματα αυτά".

"Η πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι να διατηρηθεί η δυναμική" αλλά και "ταυτόχρονα να διασφαλίζεται ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικής που να υποστηρίζει την ανάπτυξη και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον" επισήμανε. "Ελπίζω ότι η Ελλάδα και η ΕΕ μπορούν να συνεργαστούν σε αυτή την κοινή ατζέντα" είπε.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη για ιδιοκτησία του προγράμματος. "Σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της ανάκαμψης και της ευημερίας στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα" είπε. "Με πολλές μεταρρυθμίσεις κάτω από αυτό το πλαίσιο και  σημαντικά πράγματα ακόμα να γίνουν, η Ελλάδα πρέπει τώρα να ολοκληρώσει μια στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων, καθορίζοντας  ένα όραμα για τα επόμενα 2-3 χρόνια" είπε. 

"Διαμορφώνοντας μια προοπτική πέρα ​​από την περίοδο του προγράμματος είναι το κλειδί για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να αναπτύξει μια αξιόπιστη και καλά υποστηριζόμενη ανάπτυξη" επισήμανε. Αλλά επισήμανε "αυτό απαιτεί σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε χρονικό ορίζοντα", πρόσθεσε.  

Και αυτό "μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη στήριξη των πολιτικών και των πολιτικών φορέων σε όλο το φάσμα" επισήμανε, ξανά . "Ολοι οι παράγοντες πρέπει να παίξουν το ρόλο τους σε ένα κοινό μέλλον" είπε. "Και πρέπει να εργαστούν από κοινού για το σκοπό αυτό", πρόσθεσε. 

Για την Ευρώπη είπε ότι "δεν είχα ποτέ καμία αμφιβολία ότι το μέλλον  για την Ελλάδα βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Όντας μέρος της οικογένειας, ωστόσο, απαιτείται σεβασμός ορισμένων, κοινώς συμφωνηθέντων κανόνων". Αυτοί συνεπάγονται μια δέσμευση για βιώσιμα δημόσια οικονομικά, κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα, και την κοινωνική συνοχή, είπε.

"Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτές οι απαιτήσεις θα είναι επίσης εκεί όταν η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμά της, όπως αυτές εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη" πρόσθεσε. 

"Καθώς πλησιάζουμε την προοπτική του κλεισίματος της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος του ESM  ενθαρρύνω τις αρχές να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το τι έρχεται στη συνέχεια και πώς θα προετοιμάσει το έδαφος ήδη από τώρα" είπε.

Μίλησε για πολλές προκλήσεις μπροστά μας. "Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται για την Ελλάδα και για την ΕΕ" είπε. "Αλλά είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι το 2017 έχει τη δυνατότητα να είναι η χρονιά μιας επιτυχούς ανάκαμψης για την Ευρώπη" εκτίμησε. 

"Πρώτα όμως, είναι σημαντικό ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα να καρποφορήσουν" επισήμανε και ζήτησε  να "μην αφήσουμε λάκτισμα εφησυχασμό" και "να εργαστούμε μαζί για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και σταθερή Ελλάδα, σταθεροποιημένες στη ζώνη του ευρώ" διαβεβαιώνοντας "ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει προσηλωμένη στην παροχή βοήθειας Ελλάδα". 

"Είναι εφικτή η συμφωνία"

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο, είναι εφικτό και μπορεί να γίνει". Πρόσθεσε δε, ότι "θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα".


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου