Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Φόβοι για νέο χτύπημα τις επόμενες μέρες μετά την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία



«Καλά οργανωμένη επιχείρηση από έμπειρους τρομοκράτες η επίθεση στη γαλλική πρεσβεία» εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ - Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών 

Το ενδεχόμενο να κορυφωθεί η δράση των ομάδων του αντάρτικου πόλης τις επόμενες ημέρες με χτύπημα που θα προκαλέσει τριγμούς και αντιδράσεις εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. και επαναπροσδιορίζει το σχέδιο ασφαλείας για την άφιξη του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα. 

«Οι επόμενες ημέρες με την επίσκεψη του Ομπάμα και την επέτειο του Πολυτεχνείου αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις ένοπλες ομάδες να εντείνουν τη δράση τους και να κάνουν επίδειξη ισχύος. Όποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία είτε αυτή είναι η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α), η Σέχτα Επαναστατών ή  η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να χτυπήσει ακόμα και τις επόμενες ημέρες» τονίζει στο protothema.gr αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτει «Το γεγονός ότι οι δράστες χτύπησαν σε ένα σημείο όπου υπάρχουν πολλές κάμερες και φρουρείται ακόμη και από διμοιρία των ΜΑΤ,  δείχνει ότι δεν ενδιαφέρονται να κρύψουν την εικόνα τους αλλά να κάνουν εντύπωση».

Από τις μέχρι στιγμής αναλύσεις των καρέ που κατέγραψαν οι κάμερες, οι αστυνομικοί εκτιμούν πως οι δύο κρανοφόροι διέθεταν εμπειρία και επιχειρησιακή ικανότητα για να προχωρήσουν σε αυτή την επίθεση. Έδειχναν ψύχραιμοι, δεν πανικοβλήθηκαν και οι κινήσεις ήταν αυτοματοποιημένες. «Ψάχνουμε τις κάμερες των προηγούμενων ημερών, την ίδια ακριβώς ώρα καθώς εκτιμάται ότι οι δράστες έκαναν πρόβα πριν πραγματοποιήσουν τη χθεσινή επίθεση. Ο συγχρονισμός που έδειξαν για να κρυφτούν πίσω από το λεωφορείο δείχνει ότι το σχέδιο τους ήταν πολύ καλά δουλεμένο» αναφέρει αστυνομικός.

Την ώρα που οι επιτελείς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσιζαν τις αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στόχος των δύο τρομοκρατών, που κινήθηκαν με μια μηχανή μεγάλου κυβισμού στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και πέταξαν τη χειροβομβίδα, αδιαφορώντας αν θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, δεν ήταν η γαλλική πρεσβεία αλλά ένας καλά φυλασσόμενος στόχος στην «καρδιά» της Αθήνας που θα έχει σημειολογικό χαρακτήρα.

Περιμένοντας την προκήρυξη        


Εν αναμονή της προκήρυξης στην οποία η οργάνωση όποια και αν είναι αυτή, θα αναφέρεται στους λόγους που επέλεξε να χτυπήσει τη γαλλική πρεσβεία βρίσκονται οι αστυνομικοί.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι η ενέργεια αυτή έχει σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς ήθελαν να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να πλήξουν ακόμα και τους καλύτερα φυλασσόμενους στόχους. Και το απέδειξαν με το χθεσινό εντυπωσιακό χτύπημα ακριβώς απέναντι από τη Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το Μέγαρο Μαξίμου. Μια επίθεση που φαίνεται να ήταν σχεδιασμένη με κάθε λεπτομέρεια από τους τρομοκράτες. Τα δύο άτομα που επέβαιναν στη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και είχαν κατεύθυνση από το Χίλτον προς το Σύνταγμα, πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από την πρεσβεία και πέταξαν τη χειροβομβίδα, που εξερράγη, τραυματίζοντας τον αστυνομικό που υπήρχε στο σημείο για τη φύλαξη του κτιρίου. Οι δύο άνδρες κινήθηκαν με τη μηχανή τους πίσω ή δίπλα από κάποιο λεωφορείο κατά τη διαδρομή της Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς αυτό που ήθελαν να αποφύγουν ήταν τη διμοιρία των ΜΑΤ, που φυλάει σε 24ωρη βάση τη Βουλή και όχι τις κάμερες που... σαρώνουν την περιοχή. Από τις έρευνες βρέθηκε η περόνη και η κεφαλή της χειροβομβίδας. 

Από τη μέχρι στιγμής ανάλυση των στοιχείων, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η τρομοκρατική οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), που θεωρείται η συνέχεια του Επαναστατικού Αγώνα. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να συνεχίζεται το σχέδιο Νέμεσις των Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ υπάρχουν και κάποιες σκέψεις για τη Σέχτα Επαναστατών, καθώς σε πολλά χτυπήματά της κατά το παρελθόν η συγκεκριμένη οργάνωση είχε χρησιμοποιήσει χειροβομβίδες. Ένα σενάριο το οποίο ωστόσο συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες.  



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου