Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Η Ελλάδα μπλόκαρε κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά ιρανικής τράπεζας που «Διοχέτευε χρήματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις»




H Ελλάδα απέκρουσε τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και ευρωπαίων εταίρων της τον περασμένο μήνα και άσκησε βέτο σε απόφαση της ΕΕ για την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της μεγαλύτερης τράπεζας του Ιράν, Bank Saderat, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανούς, έλληνες και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της WSJ, η απόφαση ελήφθη από ανώτερους αξιωματούχους στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως ανέφεραν έλληνες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να ξαναχτίσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν έπειτα από την ιστορική διεθνή συμφωνία του Ιουλίου του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα «η κίνηση είναι δυνητικά επικίνδυνη για την Ελλάδα, η οποία θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εντός του μηνός». 

«Διοχέτευε χρήματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις»

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι κάθε επιχείρηση που έχει δοσοληψίες με τη Saderat θα μπορούσε να αποκοπεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το 2007, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Saderat με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες τις οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατικές. Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και κάθε σχέση της Saderat και άλλων οργανισμών με την τρομοκρατία.

Τα Ηνωμένα Εθνη επέβαλαν κυρώσεις στην τράπεζα με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Την κίνηση αυτή ακολούθησε και η ΕΕ το 2010.

Μετά τη διεθνή συμφωνία του Ιουλίου του 2015, ήρθησαν οι περισσότερες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη. Η Saderat ήταν μία από τις μόλις τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών. Η Ουάσιγκτον διατηρεί τις κυρώσεις στην τράπεζα επ΄αόριστον.

Τι λένε διπλωμάτες στην Αθήνα

Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι για το θέμα έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε παράνομες τις εν λόγω κυρώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε στοιχεία που να αποδεικνύουν τα καταγγελλόμενα, τα στοιχεία ωστόσο που εδόθησαν αφορούσαν την προ του 2010 περίοδο, ήταν δηλαδή παλαιότερα από έξι χρόνια και δεν είχαν πλέον καμία ισχύ και επιπλέον υπήρχε η δικαστική απόφαση.

Ως εκ τούτου, όπως επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές, η ελληνική διπλωματία ζήτησε απλώς την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επικαλούμενη θέμα αρχής, αφού πρόκειται για την εφαρμογή δικαστικής απόφασης που εξέδωσε το ανώτατο δικαστικό όργανο της Ενωσης και την οποία όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να σεβαστούν.




Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου