Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Προσπάθεια διάσπασής της από τον Άρειο Πάγο καταγγέλλει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων



Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης - «Ιδρύεται διασπαστική Ένωση στο χώρο της Δικαιοσύνης με βασικό σκοπό την αύξηση του ορίου εξόδου των δικαστών»

Διασπαστική δικαστική Ένωση στο χώρο της Δικαιοσύνης ιδρύεται με βασικό στόχο να αυξηθεί με αντισυνταγματικό τρόπο το όριο ηλικίας  εξόδου από το δικαστικό σώμα και να χορηγηθεί   ειδικό επίδομα σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές, αλλά και να αποκτήσουν βήμα διαλόγου που πρόσφατα τ ο έχασαν, καταγγέλλει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με σημερινή σκληρή  αναλυτική ανακοίνωσή της.
              
Ειδικότερα, η ΕΔΕ υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η πρωτοβουλία για την ίδρυση «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων» κινήθηκε από παλαιά μέλη της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που κατείχαν θέσεις στο προεδρείο της, ενώ το καταστατικό της νέας Ένωσης έχει τους ίδιους σκοπούς με αυτούς της ΕΔΕ.
              
Ακόμη, σημειώνει η ΕΔΕ ότι η δημιουργία νέας Ένωσης με τους ίδιους σκοπούς με αυτούς της ΕΔΕ λειτουργεί διχαστικά και διασπαστικά και  ότι τέτοιες απόπειρες, που «δεν έχουν ουσιαστική βάση αλλά στηρίζονται σε προσδοκίες επίτευξης προσωπικών επιδιώξεων, είναι θνησιγενείς».

              
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

              
«Την 1η Νοεμβρίου 2016 κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αίτηση για σύσταση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων». Οι πρωτοβουλίες και η συλλογή υπογραφών ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα.
              
Η επιλογή του χρόνου δεν ήταν τυχαία. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βγήκε από μια μακρόχρονη περίοδο απομόνωσης, χαράζοντας μια νέα ανεξάρτητη πορεία, διατυπώνοντας τις θέσεις της με τόλμη και παρρησία και με μοναδικό γνώμονα την πραγματική υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της και της Δικαιοσύνης. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που το νέο ενωτικό προεδρείο άρχισε να εισπράττει την επιδοκιμασία των συναδέλφων για τη δράση του.
                             
Σε κάποιους, που περίμεναν να αποτύχει, αυτό δεν άρεσε. Μη μπορώντας να αποδεχτούν το αποτέλεσμα και τη δημοκρατικά εκφρασθείσα βούληση των συναδέλφων τους άρχισαν έναν ανηλεή αγώνα αποδόμησης του νέου ενωτικού προεδρείου. Και επειδή δεν κατάφεραν να έχουν μια Ένωση στα μέτρα τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα!
              
Οι Ενώσεις ωστόσο και τα σωματεία δημιουργούνται όταν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και όταν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η μεγαλύτερη δικαστική Ένωση με παραπάνω από 3.000 μέλη, στάθηκε αρωγός στις ανάγκες των συναδέλφων και προώθησε μέσα σε λίγους μήνες πολλά από τα εκκρεμή αιτήματα του κλάδου.
              
Οι καταστατικοί σκοποί της Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ακριβώς ίδιοι με τους σκοπούς της δικής μας Ένωσης. Οι ανώτεροι και ανώτατοι δικαστές υπερεκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της Ένωσης, καθώς 7 από τα 15 μέλη του ανήκουν σ’ αυτούς. Μάλιστα βρίσκονται στις πιο κρίσιμες θέσεις του προεδρείου (θέση Α’ αντιπροέδρου, Β’ αντιπροέδρου, γενικού γραμματέα). Ποιος είναι τότε ο λόγος δημιουργίας μιας νέας Ένωσης;
Ποια είναι τα αιτήματά τους που δεν ικανοποίησε ή δεν προώθησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων;
              
Είναι αλήθεια ότι δεν συναινέσαμε και αντιδράσαμε έντονα όταν τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το αντισυνταγματικό αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών.
              
Αντιδράσαμε επίσης όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, που θα διευρύνει τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δικαστών διαφορετικών βαθμίδων σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος.
              
Στις θέσεις μας αυτές θα μείνουμε αμετακίνητοι. Είναι απαίτηση όχι μόνο των πρωτοβάθμιων δικαστών, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανώτερων και ανώτατων δικαστών. Των δικαστών συνολικά που δεν μπαίνουν στη λογική να ορθώσουν τείχη μεταξύ μας· να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες συναδέλφων· να διχάσουν.
               
Των δικαστών επίσης εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η προώθηση των συμφερόντων μας έχει ένα απαράβατο και αξεπέραστο όριο, τη Συνταγματική νομιμότητα.
               
Άλλωστε από συστάσεως της Ένωσής μας ουδέποτε υπήρξε αίτημα αυτής, ούτε πρόθεση της Πολιτείας δημιουργίας δικαστών δύο ταχυτήτων. Γιατί άραγε θα έπρεπε τώρα να υπάρξει διαφοροποίηση;  
              
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ίδρυσης νέας δικαστικής Ένωσης έχει ονοματεπώνυμο. Και είναι απογοητευτικό, συνάδελφοι που καταξιώθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πρωτοστατούν τώρα στην διάσπασή της.
               
Η διάσπαση και ο κατακερματισμός αδυνατίζει τις θέσεις μας, πλήττει τα κοινά συμφέροντα, βλάπτει τη συλλογική προσπάθεια. Η ιστορική πείρα κατέδειξε ότι τέτοιες απόπειρες, που δεν έχουν ουσιαστική βάση αλλά στηρίζονται σε προσδοκίες επίτευξης προσωπικών επιδιώξεων, είναι θνησιγενείς.
              
Η νέα Ένωση θα αδρανοποιηθεί σύντομα, όταν εκλείψει η πραγματική αιτία που την δημιούργησε. Θα αφήσει όμως πληγές που θα είναι δύσκολο να επουλωθούν.
              
Ζητούμε από όλους τους συναδέλφους να σταθούν επικριτικά απέναντι σε τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις. Να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους στον διχασμό που επιχειρείται.
              
Όσοι αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στη νέα αυτή Ένωση ας αναλογιστούν άλλη μια φορά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πράξη τους στην ενότητα του δικαστικού σώματος
              
Η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι πάντα ανοιχτή στη συζήτηση όλων των προβλημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους εφόσον η λύση τους βρίσκεται εντός των Συνταγματικών πλαισίων και δεν είναι διχαστική.
              
Συνεχίζουμε την πορεία μας έχοντας την πεποίθηση ότι στηριζόμαστε από την συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών και Εισαγγελέων της χώρας!».


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου