Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ν. Δ. : Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γκρέμισε την αγορά εργασίας




Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εγκατέλειψε μεταρρυθμίσεις, γκρέμισε διαρθρωτικές αλλαγές και τα αρνητικά αποτελέσματα ήρθαν. Για πρώτη φορά κυριαρχούν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην αγορά εργασίας!

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, είναι πλέον δραματικές. 

Πιο συγκεκριμένα, στο ξεκίνημα του 2015 η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε με ποσοστό 52,35% έναντι των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με 47,65%. Σήμερα, 2 χρόνια μετά υπάρχει πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης να είναι πλέον κυρίαρχες με ποσοστό 54,22% έναντι 45,78% της πλήρους απασχόλησης (Πίνακας 1).  

Πίνακας 1(πατήστε επάνω στον πίνακα)



Η δυσμενής αυτή εικόνα οφείλεται αποκλειστικά στην ανερμάτιστη και ιδεοληπτική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Τίποτα δεν προϊδεάζει ότι θα υπάρξει βελτίωση και επαναφορά στην προτέρα κατάσταση όπου κυριαρχούσε η πλήρης απασχόληση. 
 
Αντίθετα, διαμορφώνεται μια τάση περαιτέρω διεύρυνσης υπέρ των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (Πίνακας 2)
 
Πίνακας 2 
(πατήστε επάνω στον πίνακα)




Τα κυριότερα αίτια που διαμόρφωσαν την αρνητική αυτή εικόνα είναι:
  1. Η εκ νέου αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
  2. Η εξοντωτική φορολογία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα
  3. Η εγκατάλειψη του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ
  4. Το νέο ασφαλιστικό που αποτρέπει, αντί να δίνει κίνητρα παραμονής στη νόμιμη εργασία
  5. Η μείωση των μισθών των εργαζομένων σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, που προήλθε από την αύξηση των άμεσων και των έμμεσων φόρων
  6. Η εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.
 
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των ισορροπημένων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, επιβραδύνθηκε σημαντικά, ενώ τα όποια οφέλη προέκυψαν από αυτήν σήμερα εξανεμίζονται μέσα από την ανατροπή της ισορροπίας ανάμεσα στην πλήρη και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης!  
 
Σήμερα, τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης είναι εξόχως αποκαλυπτικά και ανησυχητικά για τις μετέπειτα εξελίξεις στην αγορά εργασίας, καθώς η διαφορά μεταξύ της πλήρους και ευέλικτης απασχόλησης διαμορφώθηκε από το +4,7% (Ιαν.-Απρ. 2015) στο – 8,44% σήμερα (Πίνακας 2).
 
Και όλα αυτά μέσα σε μόλις 2 χρόνια!
 
Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, επαναφέροντας ταυτόχρονα την ισορροπία των προηγούμενων ετών στην αγορά εργασίας. 
 
Ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τους φόρους, διαμορφώνοντας ελκυστικό κλίμα για επενδύσεις, επαναφέροντας την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα στη χώρα, θα μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. 
 
Μόνο η Συμφωνία Αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση και να αλλάξει το ζοφερό αυτό κλίμα της μιζέριας, της απαισιοδοξίας και της αβεβαιότητας». 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου