Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Φιάσκο με τη δίκη για την μίζα των 11,6 εκατ. ευρώ σε γιατρούς του ΕΣΥ: Αναβλήθηκε επ' αόριστον



Δεν κλητεύθηκαν έγκαιρα οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι για την μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας της Depuy - Έγινε δεκτή η ένσταση της υπεράσπισης

Δεν έχουν τέλος οι αστοχίες στην δικαστική διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς και δωροδοκίας, καθώς σήμερα, λίγο διάστημα μετά το φιάσκο με το σκάνδαλο της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης για τη Siemens, η εκδίκαση μιας ακόμη τέτοιου είδους υπόθεσης, οδηγήθηκε σε επ’ αόριστον αναβολή, καθώς οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι που εμπλέκονταν σε αυτή, δεν είχαν κλητευθεί έγκαιρα στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Πρόκειται για την μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας της Depuy, με τους δικαστές που βρίσκονταν στην έδρα του δικαστηρίου να μην έχουν άλλη επιλογή από να αναβάλλουν την εκδίκαση της υπόθεσης επ’ αόριστον.

Ειδικότερα, με απόφασή του το δικαστήριο έκανε δεκτή τη σχετική ένσταση που κατέθεσε η υπεράσπιση των 24 κατηγορουμένων της υπόθεσης και κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση ελλείψει κλητέυσεως των αλλοδαπών κατηγορουμένων. Επιπλέον, όπως επισήμανε η υπεράσπιση, και το βούλευμα δεν είχε επιδοθεί εγκαίρως στους κατηγορούμενους, όπως προβλέπει ο νόμος. Αξίζει να σημειωθεί πως και η υπόθεση του σκανδάλου της Siemens είχε αναβληθεί επ’ αόριστον διότι δεν είχε επιδοθεί εγκαίρως μεταφρασμένο το παραπεμπτικό βούλευμα στους αλλοδαπούς κατηγορουμένους.

Σύμφωνα με το βούλευμα-καταπέλτη του συμβουλίου Εφετών (343/2016), που είχε αποκαλύψει το protothema.gr, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, παραπέμπονται να δικαστούν για κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και ισόβια, 24 συνολικά κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους «βαριά» ονόματα της Ορθοπεδικής στο ΕΣΥ, στελέχη της Depuy καθώς και Έλληνες που βρίσκονταν πίσω από πλειάδα off shore εταιριών μέσω των οποίων διακινούνταν το μαύρο χρήμα στο ΕΣΥ.

Η χαρτογραφημένη συνολική μίζα προς γιατρούς και νοσοκομεία ανέρχεται στα 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία για το ελληνικό δημόσιο είναι ανυπολόγιστη. Για το λόγο αυτό οι 24 κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα: απάτη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Από τις έρευνες προέκυψε πως τα ορθοπεδικά προϊόντα της Depuy υπερκοστολογούνταν στην Ελλάδα έως και 35% και από το ποσοστό αυτό, το 20% διατίθεντο στους γιατρούς ως «αμοιβή» για την προτίμηση που έδειχναν στα προϊόντα της εταιρίας και με το υπόλοιπο 15% συντηρούνταν ο μηχανισμός διακίνησης του χρήματος (λογιστές, δικηγόροι κλπ που είχαν ιδρύσει τις εταιρίες off shore).

Το έναυσμα για να ξετυλιχθεί η μεγαλύτερη υπόθεση μίζας -για τα ελληνικά δεδομένα- στο πεδίο της υγείας δόθηκε με την κατάθεση στο Γραφείο Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης (SFO) στο Λονδίνο του Ρόμπερτ Τζον Ντουγκάλ, ο οποίος εργαζόταν από το 1993 έως το 2007 στην εταιρία Depuy International και μάλιστα σε υψηλές θέσεις, αντιπρόεδρος πωλήσεων, ανάπτυξης αγορών και στρατηγικών σχέσεων. Το στέλεχος της Depuy περίγραψε στη βρετανική υπηρεσία την ελληνική πραγματικότητα: «είχα διαπιστώσει ότι η πρακτική της πληρωμής δώρων ή ανταμοιβών σε ορθοπαιδικούς χειρουργούς στο ΕΣΥ σε σχέση με την προμήθεια ορθοπεδικών προϊόντων ήταν ‘ενδημική’. Το ύψος των κονδυλίων που διατίθεντο από όλους τους κατασκευαστές ορθοπεδικών προϊόντων που επέλεγαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ανερχόταν σε 20% έως 35% επί της αξίας των πωλήσεων προς τους τελικούς χρήστες».

Σύμφωνα με το βούλευμα, η διανομή της μίζας στους γιατρούς γινόταν μέσω ενός πυκνού δικτύου off shore εταιριών – έχουν χαρτογραφηθεί τουλάχιστον 15 εταιρίες- έτσι ώστε να χαθούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος. Αναφέρονται ως εταιρίες «παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών». «Οι κατηγορούμενοι είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή με πρόθεση επανειλημμένης τελέσεως της πράξεως επί σκοπό πορισμού εισοδήματος» αναφέρεται στο βούλευμα, και  αναλύεται τι ακριβώς είχαν πράξει: «Ίδρυση και χρήση μεγάλου αριθμού εξωχώριων εταιριών σε πολλά κράτη ανά την υφήλιο, συστηματική πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού τραπεζικών συναλλαγών με λογαριασμούς ανήκοντες σε δικαιούχους που καλύπτονταν πίσω από κωδικούς αριθμούς, κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, έκδοση εικονικών τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, χρησιμοποίηση στο έπακρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό την απόκρυψη της διαδρομής του χρήματος προς τους τελικούς παραλήπτες, ιδίως με τη μέθοδο της «κατάθεσης» σε θυρίδα». Από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προέκυψαν ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς εμπλεκομένων γιατρών (και) στην Ελβετία, χρήματα που πλέον έχουν δεσμευθεί και θα αποδοθούν στους κατηγορουμένους μόνο εφόσον απαλλαγούν αμετάκλητα.




Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου