Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ποινική δίωξη σε 11 στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές 

Η δίωξη αφορά το ποσό των 600 χιλιάδων ευρώ που πιστώθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ σε αμερικανική ΜΚΟ 

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ακόμη μία παράνομη χρηματοδότηση σε ΜΚΟ από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σε βάρος 11 στελεχών του ΥΠΕΞ της περιόδου 2004-2006.   

Η δίωξη σε βάρος των στελεχών του ΥΠΕΞ αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.   

Σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε, η υπόθεση σχετίζεται με ποσό 600 χιλιάδων ευρώ που πιστώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στην αμερικανική ΜΚΟ «German Marshall Fund» την επίμαχη περίοδο, με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.   

Η χρηματοδότηση στην ΜΚΟ, που όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της «ενισχύει την συνεργασία διατλαντικά στο πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ» εγκρίθηκε για αναπτυξιακή δράση. 

Ωστόσο, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε με διάταξη που προέβλεπε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων.   Επιπλέον, κατά τους εισαγγελείς Διαφθοράς, η αναφερόμενη «αναπτυξιακή δράση» της ΜΚΟ δεν προσδιορίζεται, δεν υπήρξε έλεγχος των αρμοδίων αρχών για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν τα χρήματα από την αμερικανική οργάνωση.   

Στο πόρισμα των εισαγγελέων επισημαίνεται πως τα χρήματα δόθηκαν και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση ενταλμάτων προπληρωμής.   Η υπόθεση ανατέθηκε στους ανακριτές Διαφθοράς ενώπιον των οποίων θα κληθούν σε απολογία οι έντεκα κατηγορούμενοι, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στην Βουλή. 



Πηγή : lifo.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου