Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Ντόρα : Να συζητηθούν διεξοδικά οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα



Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών, βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, αφού κατέθεσαν κοινοβουλευτικές ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών περί δήθεν «τσάμικου ζητήματος», καθώς και για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αναφορικά με την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με το υποτιθέμενο “τσάμικο ζήτημα”, εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τους άστοχους χειρισμούς της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ο κ. Κοτζιάς οφείλει να εξηγήσει τους λόγους που ώθησαν την ελληνική πλευρά, να δεχθεί την καταγραφή και συζήτηση “θεμάτων” όπως το “τσάμικο”, ζήτημα ανύπαρκτο για την Ελλάδα. 

Οφείλει επίσης να εξηγήσει γιατί αποδέχθηκε μια διαδικασία υποβολής, απαράδεκτων, εγγράφων, υπό την μορφή  non paper  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα οποία κατέστησε υπαρκτό σε διμερές και  διεθνοποίησε  σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα επιπλέον κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, το οποίο για την ελληνική πλευρά ουδέποτε υπήρξε.

Την ίδια στιγμή, η εκδήλωση τάσεων αναθεωρητισμού των Διεθνών Συνθηκών Ειρήνης, όπως αυτή της Λωζάνης, εκ μέρους της Τουρκίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν και αξιολογηθούν όχι μέσω “διαρροών”, “κύκλων” ή δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο πλαίσιο ενός επισήμου, οργανωμένου και θεσμικού διάλογου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. 

Ζητάμε από τον κ. Κοτζιά να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να εκτιμηθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο οι νέες τουρκικές προκλήσεις.

Ζητήσαμε τέλος, με γραπτό μας αίτημα, την  σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να  παρασχεθούν από τον κ. Κοτζιά  όλες οι αναγκαίες διευκρινήσεις  και να συζητηθούν διεξοδικά οι τελευταίες  ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου