Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Καινούργιες θεραπείες για το αναπνευστικό των διαβητικών




Νέα ευρήματα σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται τα μυϊκά κύτταρα του διαφράγματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καινούργιες θεραπείες για το αναπνευστικό σε άτομα με διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι γνωστό ότι προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα σε ασθενείς οι οποίοι αδυνατούν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, με τη θεραπεία συχνά να απαιτεί αερόβια γυμναστική και προπόνηση αντοχής.

Ο δρ Harold Laughlin, από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, αναφέρει ότι σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ο οργανισμός δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη -αυτό περιλαμβάνει και τα κύτταρα που απαρτίζουν το διάφραγμα- λόγω μικρών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία ουσιαστικά «εξαφανίζονται».

Η ομάδα του Laughlin έθετε υπό αμφισβήτηση προηγούμενες μελέτες που ερευνούσαν τα μυϊκά κύτταρα του διαφράγματος μαζί με άλλα κύτταρα των σκελετικών μυών. Δεδομένου του ότι αυτοί οι δύο τύποι κυττάρων είναι ομοίως διατεταγμένοι, έχουν συχνά μελετηθεί μαζί.

 Αμφισβήτηση

«Προηγούμενες έρευνες σχετικά με την αναπνευστική δυσχέρεια έχουν εστιάσει στις ομοιότητες στο σκέλος των σκελετικών μυών και στα κύτταρα διαφράγματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Laughlin. «Αυτό που διαπιστώσαμε αντιφάσκει ουσιαστικά με προηγούμενα ευρήματα και θα μπορούσε να καθοδηγήσει τη μελλοντική έρευνα της σχετικά με την αναπνευστική δυσχέρεια σε διαβητικούς».

Το πείραμα

Στη μελέτη τους, οι αρουραίοι ήταν σχεδιασμένοι γενετικά για να έχουν προδιάθεση για αντίσταση στην ινσουλίνη και για παχυσαρκία. Στη συνέχεια ανατέθηκαν σε δύο τύπους προγραμμάτων άσκησης: Ο ένας ήταν ένα πρόγραμμα προπόνηση αντοχής στο οποίο ο αρουραίους έτρεξε σε ένα διάδρομο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο δεύτερος ήταν ένα πρόγραμμα κατάρτισης που απαιτούσε από τους αρουραίους να τρέχουν σε διάδρομο για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε ποια γονίδια στις αρτηρίες του διαφράγματος είχαν ενεργοποιηθεί ή απενεργοποιηθεί σε αρουραίους κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ο δρ Laughlin κατέληξε: «Βρήκαμε ότι τα λεία μυϊκά κύτταρα στις αρτηρίες του διαφράγματος δεν υφίστανται προσαρμοστικές αλλαγές σε απάντηση της άσκησης κατάρτισης. Η κοινή γνώση μεταξύ των ερευνητών είναι ότι το σκέλος του σκελετικού μυός και ο μυς του διαφράγματος συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και μπορεί, ως εκ τούτου, να μελετηθούν από κοινού.Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: Σε παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, οι αρτηρίες του σκελετικού μυός και οι αρτηρίες του διαφράγματος προσαρμόζονται στην άσκηση με διαφορετικούς τρόπους».



Πηγή: Diabetes.uk


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου