Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Χαστούκι από το ΣτΕ στον Πολάκη επιστροφή Γιαννόπουλου στο ΚΕΛΠΝΟ



Αντισυνταγματικές και παράνομες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αναγκαστικές παραιτήσεις μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τον περασμένο Μάιο.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνει τις παραιτήσεις των τριών μελών της διοικήσεως του ΚΕΕΛΠΝΟ (πρώην προέδρου Αθαναςίου Γιαννόπουλου, πρώην αντιπροέδρου Ιωάννη Γιαννάκη και του πρώην μέλους της διοικήσεως του ΚΕΕΛΠΝΟ Δημητρίου Μπίτα) με το σκεπτικό ότι είναι και αντισυνταγματικές και μη νόμιμες.

Οι τρείς που παύθηκαν από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστήριζαν ότι οι αποφάσεις του κ. Πολάκη για την απομάκρυνσή τους, ελήφθησαν λόγω της άρνησης τους να υιοθετήσουν τις  προσλήψεις των 500 επιλεγμένων γιατρών και νοσηλευτών από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Ακόμη, ανέφεραν ότι ο κ. Πολάκης «εξ ολοκλήρου έδρασε εξωθεσμικά και παρανόμως, καθώς καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών επιτροπή».

Σε άλλο σημείο των αιτήσεων τους, οι τρεις ανέφεραν ότι ο κ. Πολάκης χρησιμοποίησε «την εξουσία του κραυγαλέως καταχρηστικά και κατά κατάλυση του συνταγματικού κράτους δικαίου μας, εν τέλει ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργώντας άκρως εκδικητικά καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων (500 προσλήψεων) που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάρτισε υποκαθιστώντας τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τούτο θα συνιστούσε για το Δ.Σ. τέλεση σωρείας αδικημάτων και μάλιστα κακουργηματικής μορφής».

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (1877/2016, κ.λπ.) έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών   κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις  διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του  ο ελεγχόμενος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων  με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, κλήθηκαν ο τρεις να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους (κάτι που οι τρεις το αρνούνται).

Τί απαντούν κύκλοι του υπουργείου Υγείας:

«Το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να καθαρίσει μέχρι τέλους το «απόστημα» του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και εάν οι τεχνικοί λόγοι που διέρρευσαν σε ΜΜΕ ως σκεπτικό της απόφασης ισχύουν, τότε το Υπουργείο θα κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να παραμείνει σταθερό στην απόφασή του.»



Ιωάννα Μάνδρου
Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου