Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Πώς θα συνταξιοδοτούνται οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ




Ο ΟΑΕΕ με Εγκύκλιό του διευκρίνισε πως θα μπορούν να παίρνουν προσωρινή σύνταξη οι οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών.

Ήδη με έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας έχει οριστεί ότι σε περίπτωση που ο υποψήφιος συνταξιούχος, οφείλει από ασφαλιστικές εισφορές ποσό που δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο παρακράτησης του φορέα μας, τότε είναι δυνατή η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης με παρακράτηση της οφειλής από εισφορές από την οριστική σύνταξη και όχι από την προσωρινή.

Σε περίπτωση που εκτός από ασφαλιστικές εισφορές οφείλεται και ποσό από αναγνωρίσεις χρόνων, αθροιστικά οι οφειλές δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο παρακράτησης, δηλαδή ποσό 14.202 €, το οποίο μετά τις επιβαρύνσεις και τα πρόσθετα τέλη δεν υπερβαίνει τις 20.000 €).

Εφόσον το υπερβαίνει, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα ενημερώνεται ότι προκειμένου να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη, θα πρέπει η οφειλή να περιοριστεί στο παρακρατούμενο όριο το προβλεπόμενο από την παραπάνω διάταξη. Το ποσό το οποίο θα καταβάλλεται θα αφαιρείται από το ποσό της οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές και το υπόλοιπο της οφειλής από εισφορές θα παρακρατείται σε μηνιαίες δόσεις από την οριστική σύνταξη.

Η οφειλή από αναγνωρίσεις θα παρακρατείται από την προσωρινή σύνταξη.

Παράδειγμα: Έστω ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ έχει συνολική οφειλή 22.200 € από τα οποία 15.000 από εισφορές και πρόσθετα τέλη και 7.200 από αναγνώριση χρόνου (μηνιαία δόση 300 €). Για την χορήγηση προσωρινής σύνταξης, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει το ποσό των 2.200 € ώστε η συνολική οφειλή να περιοριστεί στις 20.000 €. Από την προσωρινή σύνταξη θα παρακρατείται το ποσό της δόσης από αναγνώριση (300 €), ενώ με την έκδοση της οριστικής απόφασης θα οριστεί τόσο η παρακράτηση σε δόσεις του ποσού των 12.800 (15.000 – 2.200 = 12.800) από εισφορές, όσο και η συνέχιση των δόσεων από αναγνώριση, μέχρις εξοφλήσεως.



Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου