Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Κραχ στα ασφαλιστικά ταμεία: «Έβαλαν χέρι» σε ειδικό λογαριασμό για να πληρώσουν συντάξεις!




ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ – ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΕΣΕΙ ΤΗΣ «ΝΑΥΑΓΗΣΕ» Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ - ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα χρήματά τους δεν επαρκούν για να πληρωθούν οι συντάξεις τον τρέχοντα μήνα και, παρά το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, μόλις τέθηκε σε  ισχύ, το σύστημα βρίσκεται στην …κόκκινη γραμμή.

Με το «σπάσιμο του κουμπαρά», δηλαδή με την εκταμίευση χρημάτων από τον Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ουσιαστικά καταργείται και η λεγόμενη «αλληλεγγύη των γενεών», καθώς τα χρήματα αυτά είναι για την κάλυψη των συντάξεων των μελλοντικών συνταξιούχων.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ελήφθησαν  370 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις σε ΟΑΕΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να το έχει ο ΟΑΕΕ.

Ένας στους δυο δεν πληρώνει εισφορές ΟΑΕΕ 

Από τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι ο ΟΑΕΕ έχει σήμερα 697.876 ενεργούς ασφαλισμένους, από τους οποίους οι 320.883 είναι ενεργοί οφειλέτες, δηλαδή ασφαλισμένοι οι οποίοι χρωστούν εισφορές και έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Όμως το πλήθος των ασφαλισμένων οφειλετών οι οποίοι διέκοψαν τις πληρωμές των οφειλών ανέρχεται σε 246.612.

Η εισπραξιμότητα του οργανισμού ανέρχεται μόλις στο 50% των οφειλών του και το πρόβλημα μήνα με το μήνα μεγεθύνεται.

Όπως εκτιμάται, για να σωθεί ο ΟΑΕΕ θα πρέπει η εισπραξιμότητά του να ανέλθει στο 75% των οφειλών για να μπορέσει να επιβιώσει χωρίς τις έκτακτες επιχορηγήσεις.
Το πλήθος ασφαλισμένων ΟΑΕΕ που καταβάλλουν εισφορές και δεν είναι σταθερό σε κάθε δίμηνο ανέρχεται κατά μέσο όρο για το 2016 σε 442.610 ασφαλισμένους, ήτοι σε ποσοστό 63%.





Πηγή : newsbomb.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου