Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Μέχρι που θα φτάσουν οι απειλές Ερντογάν για το καθεστώς στο Αιγαίο;




Ο Ερντογάν δημιουργεί συνθήκες κρίσης και εκβιάζει Ελλάδα , ΗΠΑ και Γερμανία – Οι μεγάλες δυνάμεις ξαναμοιράζουν τα σύνορα και η ελληνική κυβέρνηση παίζει το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου»

Παρά τις κυβερνητικές συστάσεις για ψυχραιμία, η διαχείριση της ξαφνικής έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Και τούτο διότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει δείξει να αστειεύεται… το αντίθετο.

Μετά τον αρχηγό της τουρκικής αντιπολίτευσης που είπε ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που έχει χαρίσει στην Ελλάδα 16 νησιά στο Αιγαίο, η κατάσταση πήρε πλέον επικίνδυνη κλιμάκωση με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Για πρώτη φορά οι Τούρκοι κάνουν λόγο για νησίδες των οποίων η κυριότητα πρέπει να καθοριστεί. Παράλληλα, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αφήνει να εννοηθεί ότι τα ζητήματα των αποκαλούμενων γκρίζων ζωνών βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης με την ελληνική πλευρά, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση οι Τούρκοι αναφέρουν : «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Μετά από 16 ώρες, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών κατάφερε να απαντήσει λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά συζητά μόνον το θέμα της υφαλοκρηπίδας:

«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. «Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα» υπογραμμίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν». Παράλληλα αποσαφηνίζει ότι «το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Γιατί ο Ερντογάν θυμήθηκε την Συνθήκη της Λωζάνης;

Ταυτόχρονα με το… μέτωπο του Αιγαίου, ο σουλτάνος ανοίγει πυρά και προς την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Σάββατο, επιτακτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφανθεί με σαφήνεια εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της, υπογραμμίζοντας ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα.

«Φθάσαμε στο τέλος του παιχνιδιού» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην ΕΕ σε μια συνεδρίαση με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο προκειμένου η Τουρκία να γίνει ένα κράτος μέλος (κι) εάν η ΕΕ το επιθυμεί, εμείς είμαστε έτοιμοι».

«Εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν με ή χωρίς την Τουρκία» σημείωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Το γεγονός ότι μας άφησαν να περιμένουμε επί θύραις εδώ και 53 χρόνια μαρτυρά τις προθέσεις τους απέναντί μας» εκτίμησε, καλώντας τα κράτη μέλη να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.
«Η συμπεριφορά της Ευρώπης είναι ίδια με κάποιου που δεν θέλει να τηρήσει την υπόσχεσή του που έδωσε στην Τουρκία» επισήμανε επίσης ο Τούρκος ηγέτης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «τις διακηρύξεις της Ένωσης, ιδίως εκείνες σχετικά με την μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, που συνιστά ένα θέμα επιβίωσης για την Τουρκία», καταγγέλλοντας ότι η ΕΕ «επιχειρήσει να το θεσπίσει σε κριτήριο στην διαδικασία ένταξης».
«Η Τουρκία τήρησε πάντα τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη» έκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος επιπλέον υπενθύμισε ότι η άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας από τους Τούρκους υπηκόους προκειμένου να μεταβούν στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο, έναν «μήνα που θα είναι σημαντικός» για τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του με τους Ευρωπαίους σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Ξέφυγαν οι Τούρκοι: Οι Κεμαλιστές διεκδικούν 16 ελληνικά νησιά!

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι ο … Σουλτάνος της Άγκυρας δεν μπλοφάρει. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι προφανές ότι αισθάνεται παντοδύναμος στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί εντέχνως προς όφελός του την αντιπαράθεση Αμερικής-Ρωσίας, αλλά και την αντίθεση Αμερικής-Γερμανίας.

Η όξυνση στο Αιγαίο αφορά, αναμφίβολα, και στο σχεδιασμό της Άγκυρας στο συριακό Κουρδιστάν, αλλά και στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί η σιωπή της Ευρωπαϊκής κοινότητας αλλά και των ΗΠΑ στις προκλήσεις Ερντογάν.

Το Βερολίνο δεν είναι καθόλου διατεθειμένο να πιέσει τον Ερντογάν για το ζήτημα της Ελλάδας. Αντιθέτως, ευνοεί τις οθωμανικές επιδιώξεις.

Σε κάθε ευκαιρία η Γερμανία υπενθυμίζει την αδυναμία του ελληνικού κράτους να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά. Αυτή η πρακτική έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι και δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος. Το προφίλ που έστησαν οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι παρουσιάζει μια χώρα που λόγω ανυπαρξίας κράτους, τις μεταναστευτικές ροές τις διαχειρίζεται το… παρακράτος, δηλαδή οι ΜΚΟ, πλοία του ΝΑΤΟ και οι μυστικές υπηρεσίες (ΕΥΠ κλπ).

Αυτή η παγκόσμια αίσθηση είναι βεβαίως δημιούργημα της Γερμανίας που επετεύχθη σε αγαστή συνεργασία με την ανύπαρκτη ελληνική κυβέρνηση.

Οι ψευδοειρηνικές ιδεοληψίες της αριστερής κυβέρνησης έχουν αποδυναμώσει πλήρως το κύρος της χώρας και τη διπλωματική δεινότητα του κράτους με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διεκδικεί το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» στη Μεσόγειο την ώρα που Τούρκοι, Αμερικανοί και Γερμανοί ξαναμοιράζουν τα σύνορα.


Πηγή : newsbomb.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου