Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Μπαράζ προκλήσεων και νέα αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον σουλτάνο



Το τελευταίο διάστημα εντείνονται άλλωστε οι τουρκικές προκλήσεις. Προχθές, μιλώντας σε κοινοτάρχες στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αμφισβήτησε εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης αναφέροντας ενδεικτικά: "Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες, μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε. Οι νέοι μας πρέπει να ερευνήσουν καλά τη Συνθήκη".

Επί της ουσίας ο Ερντογάν εντείνει τις προσπάθειες του για ενίσχυση του θεοκρατικού κράτους προσπαθώντας να "τονώσει" το κοινό του, ενώ από την άλλη τα βάζει με τους κεμαλιστές και τους οπαδούς του Γκιουλέν, τον οποίο εξ αρχής κατηγόρησε ως "υποκινητή" του πραξικοπήματος.

Τέλος, θυμίζουμε πως χθες τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη και δύο CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Καταγράφηκαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 28 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Οι περισσότερες σημειώθηκαν από αεροσκάφος CN-235. Δύο από τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι πτήσεις του αεροσκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής πάνω από την Παναγιά του συγκροτήματος Οινουσών, στα 3.400 πόδια στις 03:39 και 05:32 π.μ. αντίστοιχα.

Όπως γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ, σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισης τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Είναι η τρίτη φορά που σημειώνεται εμπλοκή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών, μετά από το πραξικόπημα στην Τουρκία. Δύο τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.


Με πληροφορίες από το news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου