Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Φόβος για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα μετά την επίθεση στην εισαγγελέα Τσατάνη




Τουλάχιστον έξι άτομα που δεν έχουν απασχολήσει τις αρχές «βλέπει» η αντιτρομοκρατική - Οι τρεις βασικοί προβληματισμοί των αξιωματικών

Νέα χτυπήματα και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με στόχους πρόσωπα του δικαστικού Σώματος βλέπουν οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής μετά την ανάληψη ευθύνης της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς για την τοποθέτηση βόμβας στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη στα Εξάρχεια. Οι αστυνομικοί βλέπουν την 3η γενιά της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» να παίρνει σιγά, σιγά σάρκα και οστά καθώς η προσπάθεια πριν από τρία χρόνια για επιχειρησιακή αναβάθμιση στον πόλεμο με σωφρονιστικούς και αστυνομικούς δεν είχε επιτυχία. 

Ουσιαστικά οι αστυνομικοί στις αναλύσεις τους βλέπουν τουλάχιστον έξι άτομα, που δεν έχουν απασχολήσει τις αρχές και προσπαθούν να αναβιώσουν τη συγκεκριμένη οργάνωση για να ολοκληρώσουν το σχέδιό «Νέμεσις». Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η νέα γενιά δείχνει αποφασισμένη για σκληρή αντεπίθεση. Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής ανησυχούν, καθώς όλα δείχνουν πως ένας νέος κύκλος επιθέσεων του αντάρτικου πόλης, άνοιξε μετά από το Νοέμβριο του 2015 και τη βομβιστική ενέργεια στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». 

Αυτή τη φορά, τη σκυτάλη πήρε η ΣΠΦ, τα νεαρά μέλη της οποίας κάτω από την υποστήριξη και καθοδήγηση παλαιών μελών μέσα από τον Κορυδαλλό απέκτησαν επιχειρησιακή ικανότητα όχι απλά για να στέλνουν δέματα – βόμβες αλλά να κατασκευάζουν και να τοποθετούν βόμβες με εκρηκτική ύλη υψηλής ταχύτητας. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τρία είναι τα σημεία που προβληματίζουν έντονα τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής:

-Το γεγονός ότι εκπαιδεύτηκαν νέα μέλη του αντάρτικού πόλης και δραστηριοποιούνται πλέον στην κατασκευή και τοποθέτηση βομβών. Και αυτό γιατί, οι αστυνομικοί εκτιμούσαν πως τα μέλη της ΣΠΦ που κυκλοφορούσαν ελεύθερα είχαν περιφερειακό ρόλο και δεν είχαν την επιχειρησιακή ικανότητα να αναλάβουν μόνα τους τέτοιες επιθέσεις.

-Οι «τυφλές» απειλές κατά δικαστών “Θα κληθούν να πληρώσουν με ακριβό τίμημα”, γράφουν με αποτέλεσμα να μπουν σε αστυνομική προστασία δεκάδες δικαστικοί (τουλάχιστον 20) που έχουν ασχοληθεί με υποθέσεις της ΣΠΦ.

- Το ενδεχόμενο στο νέο σχέδιο να υπάρξει σύμπραξη με ομάδες ποινικών προκειμένου να τους βοηθήσουν να βρουν όπλα και εκρηκτικά.

Τέλος το προηγούμενο χτύπημα της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς – Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία» ήταν η αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτικά δέματος στο Α.Τ. Ιτέας, τον Μάιο του 2014.

Τότε στην προκήρυξη οι τρομοκράτες έγραφαν ότι είχαν επιλέξει τοΑ.Τ. Ιτέας, επειδή ήταν όπως ανέφεραν «το μέρος που ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε ο κρατούμενος Ιλία Καρέλι πριν παραδοθεί στους τελευταίους δημίους του, στις φυλακές Νιγρίτας». Το δέμα – βόμβα τότε είχε εντοπιστεί από αστυνομικούς του Α.Τ. Ιτέας και είχε εξουδετερωθεί από πυροτεχνουργούς των ΤΕΕΜ. Μάλιστα οι Πυρήνες έγραφαν τότε ότι «αυτό δημιουργεί μια αρνητική παρακαταθήκη για τη μεθοδολογία και την πρακτική των δεμάτων-βόμβα στην Ελλάδα, καθώς σκοπός μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και όχι να εξαντλούμαστε σε συμβολισμούς».

Ευθύνες για την φύλαξη

Πλήθος ερωτημάτων και εύλογων αποριών προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει την ασφάλεια από την εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη όταν μάλιστα η ίδια η εισαγγελέας με επιστολή που στέλνει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και αποκάλυψε το protothema,gr αναφέρει τους λόγους για τους οποίους κινδυνεύει άμεσα να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Στην επιστολή που φέρει ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2016 ζητά την κατεπείγουσα ανάκληση της απόφασης για απόσυρση των αστυνομικών που τη φρουρούν. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Γεωργία Τσατάνη θα είναι υποψήφια στις εκλογές για θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου μετά την εξέλιξη που σημειώθηκε με την αρχική εκλογή του εισαγγελέα εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου που τελικά ακυρώθηκε με την πειθαρχική καταδίκη σε στέρηση μισθού για 40 ημέρες για προσβολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου