Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Υπερβολική εισαγγελική παρέμβαση και προσαγωγές μαθητών για τις καταλήψεις Λυκείων στη Λαμία


Με εισαγγελική παρέμβαση έληξε η κατάληψη που πραγματοποιούσαν γονείς και μαθητές σε δύο σχολικά συγκροτήματα της Λαμίας. Προσήχθησαν 16 μαθητές κι ένας γονέας, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι τα ξημερώματα, με εντολή Εισαγγελέα.

Πρόκειται για τις καταλήψεις στο 5ο Λύκειο και το 2ο ΕΠΑ.Λ. Λαμίας.

Αναλυτικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε επέμβαση της αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα, στο 2ο ΕΠΑ.Λ που συστεγάζεται με το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο και το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για 10η συνεχόμενη ήμερα. Σύμφωνα με την αστυνομία προσήχθησαν 7 μαθητές, που συμμετείχαν στην κατάληψη.

Μια ώρα αργότερα ο εισαγγελέας και η αστυνομία επενέβησαν στο 5ο Λύκειο Λαμίας, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από την Τετάρτη, απ’ όπου προσήχθησαν 9 μαθητές και ένας γονιός.

Έξω από το αστυνομικό τμήμα επικράτησε μεγάλη αναστάτωση και ένταση, από συγκεντρωμένους μαθητές και γονείς.

Τελικά μετά την ταυτοποίηση και τις καταθέσεις αφέθηκαν όλοι οι μαθητές  ελεύθεροι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνταχθούν δικογραφίες.

Εκπαιδευτικοί του σχολείου, σημείωναν στον Αθήνα 9.84 ότι στις καταλήψεις δεν υπήρχαν εξωσχολικοί ούτε ζημιές στα κτήρια, εκτιμώντας ότι ο εισαγγελέας εξάντλησε όλη την αυστηρότητά του στα παιδιά. 

Ωστόσο, αυτή την στιγμή τελούν εκ νέου υπό κατάληψη το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ και το Λύκειο Στυλίδας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στο 1ο ΕΠΑΛ, την προηγούμενη βδομάδα υπήρξε επέμβαση αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα, η οποία οδήγησε στην προσαγωγή ενός μαθητή και ενός εξωσχολικού. Και οι δύο αφέθησαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Σημειώνεται ότι, με βάση τροπολογία του υπ. Παιδείας Νίκου Φίλη, την οποία ψήφισε η βουλή στις αρχές του 2016, δεν ποινικοποιούνται οι μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι, «η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στο χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα, που αφορούν τόσο τους μαθητές, όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών, οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων».




Νεκτάριος Ανδριόπουλος – Καλλιόπη Ασλανίδου
Πηγή : athina984.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου