Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων με φόρο ως 60%


Tη λογική του μισά μισά επιλέγει το Δημόσιο για όσους αποκαλύψουν εισοδήματα που δεν φορολογήθηκαν και δεν έχουν ελεγχθεί. Πώς θα κλιμακώνεται η επιβάρυνση. Οι ζυμώσεις με την Ελβετία και οι νέες λίστες που έρχονται στο παρασκήνιο.

Μισά μισά, αν δεν έχει ξεκινήσει έλεγχος. 55%-45%, αν ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη. 60%-40%, αν ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Την προσφορά αυτή ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός συνόρων και αποφασίσουν να αυτοκαταγγελθούν, προκειμένου να γλιτώσουν από ποινικές διώξεις.

Στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τους συντελεστές φόρου όσον αφορά στην οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και σχεδιάζεται η κατάθεση του νομοσχεδίου έως τα τέλη Οκτώβρη.

Αν δεν υπάρξουν νέες αλλαγές ή καθυστερήσεις -τα σενάρια έχουν τροποποιηθεί πολλάκις-, η ψήφιση του νόμου θα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει για παράδειγμα αδήλωτα κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ, να διατηρήσει στην κατοχή του τα 4 εκατομμύρια στην περίπτωση που η υπόθεσή του έχει βρεθεί ήδη στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών και ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Αν ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, θα μπορέσει να «σώσει» τα 4,5 εκατομμύρια. Αν είναι πιο τυχερός και ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει ασχοληθεί ακόμα με την περίπτωσή του, μπορεί να σώσει τα μισά.

Οι διατάξεις νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων δεν θα συνοδεύονται από υποχρέωση επαναπατρισμού, στον βαθμό όπου τα χρήματα βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού. Το βασικότερο, στο συγκεκριμένο στοίχημα, είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων και όχι η στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Στο αρχικό σενάριο, το οποίο προωθούσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, οι συντελεστές φόρου μπορούσαν να μειωθούν δραστικά με την παροχή εκπτώσεων, στην περίπτωση τοποθέτησης των κεφαλαίων σε ελληνικές τράπεζες ή ομόλογα του δημοσίου. Το σχέδιο όμως προσέκρουσε στις αντιδράσεις των δανειστών, οι οποίοι έφτασαν να ζητούν φόρο έως και 120% του κεφαλαίου, με αντάλλαγμα την απαλλαγή από ποινικές διώξεις.

Η κυβέρνηση δεν ενέδωσε στις πιέσεις των δανειστών, θεωρώντας ότι μια τέτοια «προσφορά» δεν θα είχε το παραμικρό αντίκρισμα στο εγχείρημα αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων και τώρα επιχειρείται ένας συμβιβασμός σε χαμηλότερα επίπεδα φόρου.

Περιουσιολόγιο και άλλες λίστες

Το χρονικό περιθώριο το οποίο θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων σχεδιάζεται να έχει τρίμηνη διάρκεια ενώ σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονήσει ο κ. Αλεξιάδης, αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική συμπλήρωση του περιουσιολογίου από όλους τους φορολογούμενους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, υπό τον Γιώργο Βασιλειάδη, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το επιτελείου του υπουργού Οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Β. Μπόργιανς, προκειμένου να δοθεί -κατά το γερμανικό μοντέλο- ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους έχουν εντός ή εκτός συνόρων αδήλωτα κεφάλαια, ότι είναι ήδη γνωστοί στον ελεγκτικό μηχανισμό και αν δεν αυτοκαταγγελθούν, κινδυνεύουν με απώλεια του 100% του κεφαλαίου τους και ποινικές διώξεις.

Ορισμένες πηγές μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να παραληφθούν και άλλες λίστες με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού.

Επί του παρόντος, ο κ. Μπόργιανς φαίνεται να συνδράμει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε η Ελβετία να δώσει στοιχεία αναφορικά με τους Έλληνες οι οποίοι έχουν ή είχαν στο παρελθόν καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας, ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους.

Η συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από το 2017 (με την αποστολή των πρώτων στοιχείων για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα το 2016), ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε περισσότερες από 100 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Η Ελβετία έχει υπογράψει τη συμφωνία η οποία συντονίστηκε από τον ΟΟΣΑ, παίρνοντας παράταση όμως για την πρώτη αποστολή στοιχείων το 2018. «Αργά ή γρήγορα, οι Ελβετοί θα μας δώσουν όλα τα στοιχεία. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα», σημειώνει με νόημα πηγή με γνώση των διεργασιών.




Έλενα Λάσκαρη 
Πηγή : euro2day.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου