Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Αγωνία στα Ιωάννινα μετά τα 5,2 Ρίχτερ




Ακόμη ένα βράδυ σε πλατείες και ΙΧ πέρασαν πολλοί κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων και των γύρω περιοχών του νομού, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, τη νύχτα του Σαββάτου.

Οι επιστήμονες μελετούν την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται και αναμένουν να συμπληρωθεί το κρίσιμο 48ωρο, για να αποφανθούν εάν πρόκειται για την κύρια δόνηση

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας πρότεινε στους πολίτες να μην βρίσκονται στα σπίτια τους, εάν αυτά δεν πληρούν αντισεισμικούς κανόνες.

«Υπάρχει μία έντονη ακολουθία η οποία γίνεται αισθητή σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Παρακολουθούμε το φαινόμενο», ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας, μιλώντας στον Σκάι.

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε ο διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος για τη δόνηση των 5,2R.

«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε ο καθηγητής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Νέος σεισμός 4,3R στα Ιωάννινα - Στις πλατείες και απόψε οι κάτοικοι

Σήμερα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, όπως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.

Οι δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν, έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης.

Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και Κόνιτσας. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

Εξάλλου, κλιμάκια τεχνικών του Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ του Τμήματος Ηπείρου, από σήμερα ξεκινούν αυτοψίες στα δημόσια κτίρια, αρχής γενομένης από τα σχολεία.




Πηγή : real.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου