Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Politico: "μάγος της απόδρασης" ο Αλέξης Τσίπρας κάνει μία ακόμη απεγνωσμένη προσπάθεια να περισώσει τη φήμη του



Ως έναν "μάγο της απόδρασης" που κάνει μία ακόμη απεγνωσμένη προσπάθεια να περισώσει τη φήμη του περιγράφει η Politico τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, στις εκλογές του 2015 ο Έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο. Ωστόσο, πλέον μοιάζει λιγότερο αήττητος.

Ο Τσίπρας και η ομάδα του εργάζονται σκληρά για να προμοτάρουν τη συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου, όπου θα παραβρεθεί και ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande μετά από αποδοχή της σχετικής πρόσκλησης.  Η ιδέα είναι να διαμορφωθεί ένα μέτωπο των χωρών του νότου απέναντι στα δύο κρίσιμα ζητήματα που κλονίζουν την ΕΕ: τους πρόσφυγες και την οικονομική κρίση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Politico, η συνάντηση έχει ακόμη έναν στόχο: ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να δείξει ότι εξακολουθεί να έχει διεθνή επιρροή. Οι φήμες των πρόωρων εκλογών αναζωπυρώνονται στην Αθήνα και ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται σιγουριά ότι μπορεί να νικήσει τον Τσίπρα.

Η θέση του Τσίπρα είναι πράγματι επισφαλής, σημειώνει ο αρθρογράφος. Η εικόνα του αμαυρώθηκε πέρυσι όταν εξάντλησε την καλή θέληση των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων και έπληξε βαριά την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού κινήματος κατά της λιτότητας, εις βάρος άλλων αριστερών κομμάτων, όπως το Podemos της Ισπανίας.

Για τους επικριτές του, η συνάντηση της 9ης Σεπτεμβρίου μοιάζει περισσότερο ως μία απεγνωσμένη κίνηση για να περισώσει τη φήμη του. Οι εσωτερικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζονται, καταρρέουν: το κόμμα βρίσκεται πολύ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, ενώ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι χαμηλή.

Παράλληλα, ο Τσίπρας δεν έχει σπουδαία επιτεύγματα να παρουσιάσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, πέρα από την προώθηση των μέτρων λιτότητας, μερικά από τα οποία –όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και οι εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις- αναχαίτισαν τους προκατόχους του. Η κυβέρνηση του κατηγορείται επίσης για το διορισμό "φιλικών προσώπων" σε δημόσια αξιώματα. Στην πραγματικότητα, σχολιάζει η Politico, μία χαοτική δημόσια διοίκηση προσφέρει καθημερινά στην αντιπολίτευση αρκετά πυρομαχικά.

Ο Τσίπρας, ωστόσο, έχει αποδειχθεί πολιτικά ανθεκτικός. "Είναι τρομερός. Η πολιτική του είναι συγκρουσιακή. Δεν μπορεί να παραγάγει πολιτική, δεν ενδιαφέρεται, βαριέται. Το ατού του είναι να κερδίζει τις εκλογές. Δώσε του ένα πόντιουμ, ένα αμφιθέατρο, την επιλογή νίκη ή ήττα. Εκεί είναι ασταμάτητος", σχολιάζει ένας ειδικός σε θέματα επικοινωνίας. 

Πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς η Ευρώπη θα επιλέξει να χειριστεί την Ελλάδα όταν οι αξιωματούχοι θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρει η Politico.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν το "χρυσό παιδί" της αριστεράς θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία ή αν θα τραπεί σε φυγή εξαιτίας πρόωρων εκλογών. 


Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου