Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

«Οχι» φορέων σε νέα hotspots σε Λέσβο, Χίο




Mεγάλους  κραδασμούς έχει προκαλέσει το προσφυγικό στην τοπική κοινωνία των νησιών, στη Λέσβο, όπου παραμένουν 5.587 άτομα, και στη Χίο, όπου οι εγκλωβισμένοι έφθασαν τις 3.555. Το Επιμελητήριο Λέσβου και ο Εμπορικός σύλλογος Μυτιλήνης, με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην ίδρυση νέας δομής φιλοξενίας στο νησί. Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης με ανάρτησή του στο Facebook δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί άλλο με το προσφυγικό, δεδομένου ότι όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη με τον υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν εφαρμοστεί. Συζήτηση για το προσφυγικό θα πραγματοποιηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Χίο την Τρίτη.

Χθες, πάντως, έφθασαν 64 ακόμη άτομα στα νησιά, ενώ ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι το 90% των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας έχει εμβολιαστεί. Οσον αφορά τα νέα κέντρα φιλοξενίας σε Χίο και Λέσβο, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα με τη μεταφορά των προσφύγων σε καλύτερες δομές. Οπως ανέφερε και στους τοπικούς παράγοντες του νησιού, «αποσυμφορούμε την ένταση, εφόσον δεν μπορούμε άμεσα να αποσυμφορήσουμε τους αριθμούς». Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή, στη Χίο θα επαναλειτουργήσει η δομή στο Μυρσινίδι ως προαναχωρησιακό κέντρο για όσους μετανάστες εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά. Ταυτόχρονα κατασκευάζεται νέος χώρος φιλοξενίας στην περιοχή του νησιού όπου υπάρχει αποκατεστημένος ΧΑΔΑ, όπου θα μεταφερθούν όσοι τώρα βρίσκονται στη Σούδα και το ΔΗΠΕΘΕ προκειμένου να μη λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών εντός της πόλης. Στη νέα δομή θα φιλοξενηθεί και αριθμός ατόμων από το hotspot στη ΒΙΑΛ έτσι ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Προαναχωρησιακό κέντρο προβλέπεται να λειτουργήσει για όσους έχουν παραβατική συμπεριφορά και στη Λέσβο, ωστόσο ο χώρος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ο κ. Μουζάλας χθες από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη «να βάλει πλάτη» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και να μην καλύπτει εξεγέρσεις Ελλήνων εις βάρος προσφύγων και μεταναστών. Αποδέχθηκε, ωστόσο, την πρόταση του προεδρεύοντα της συνεδρίασης Νικήτα Κακλαμάνη για έκδοση βιβλιαρίου υγείας στα προσφυγόπουλα.

Ενταση προκλήθηκε χθες στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά όταν οι πρόσφυγες απέκλεισαν την είσοδο σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που επισκέφτηκαν τον χώρο, ζητώντας να μάθουν πότε θα φύγουν από τον καταυλισμό.




ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου