Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν αποφασίζει για τη δόση το σημερινό EuroWorking Group



Χωρίς απόφαση για τη εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, καθώς ακόμη παραμένουν ανοιχτά τρία από τα 15 προαπαιτούμενα.

Τα εκκρεμή προαπαιτούμενα σχετίζονται με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και με το ΕΤΜΕΑΡ, ήτοι το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά τα προαπαιτούμενα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν εγκαίρως πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Οι δανειστές θέτουν ως ορόσημο για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων το τέλος Οκτωβρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα είναι όλα έτοιμα έως τότε. Στο τέλος Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και αν υπάρξει καθυστέρηση θα χρειαστεί νέα απόφαση του Eurogroup.

Τα προαπαιτούμενα

Η ανασύσταση των διοικήσεων των τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία, και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν συμπληρωθεί όλα τα κενά. Μετά την τοποθέτηση διοίκησης στην Attica Bank, θα ακολουθήσει η πλήρωση της θέσης του προέδρου στην Εθνική Τράπεζα και η τοποθέτηση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, θα αντικατασταθούν και 15 άλλα μέλη των ΔΣ.

Σχετικά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προωθείται η μετατροπή του παρόχου αεροναυτιλίας (του κλάδου των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Το σχέδιο νόμου που αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή κινείται σε τρεις άξονες, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της ΥΠΑ με παράλληλη διακριτότητα και ανεξαρτησία του εποπτικού ελέγχου που ασκεί στα αεροδρόμια και επίσης με έμφαση στον εξορθολογισμό των δομών της.

Τέλος, οι θεσμοί δεν έχουν πεισθεί ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο καθεστώς των ΑΠΕ με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο αρκούν για να εξαλειφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού υπέρ ΑΠΕ ως το τέλος του 2017. Στο πλαίσιο αυτό έχουν θέσει στο τραπέζι προτάσεις, όπως η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ή ακόμα και το νέο κούρεμα των εγγυημένων τιμών με βάση τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.




Θανάσης Κουκάκης
Πηγή : cnn.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου