Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Πέφτει το CDU της Μέρκελ, ανεβαίνει το ακροδεξιό AfD



Τα ποσοστά του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ υποχωρούν και περισσότεροι ψηφοφόροι στρέφονται στο ξενοφοβικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει ότι το ποσοστό του CDU έχει μειωθεί στο 33%, δηλαδή δύο μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και οκτώ μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι. Το CDU παραμένει πρώτο σε δημοτικότητα, όμως η AfD αύξησε το ποσοστό της κατά δύο μονάδες, στο 12%.

Περίπου έναν χρόνο πριν τις επόμενες εκλογές, η δημοσκόπηση καταδεικνύει τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν πολλοί για την καγκελάριο Μέρκελ μετά την απόφασή της, πέρυσι, να υιοθετήσει πολιτική ανοιχτών θυρών για τους πρόσφυγες. 

Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι -πολλοί από εμπόλεμες ζώνες, όπως τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν- έφτασαν στη Γερμανία, πυροδοτώντας φόβους για το κόστος της φιλοξενίας τους και την ενσωμάτωσή τους• φόβους οι οποίοι έδωσαν ώθηση στο ακροδεξιό AfD.

Το CDU αναμένεται ότι θα καταγράψει μεγάλες απώλειες στις επερχόμενες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και η δεύτερη στις 18 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Η AfD εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά της και στις δύο αυτές περιοχές.

Η δημοσκόπηση του Forsa δείχνει επίσης ότι τα ποσοστά όλων των άλλων κομμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκονται στο 22%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, πάνω από 6 στους 10 Γερμανούς (ποσοστό 62%) πιστεύουν ότι η αναθεώρηση της πολιτικής άμυνας, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από τους πολίτες να αποθηκεύουν νερό και τρόφιμα για την περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή φυσικής καταστροφής ήταν «καταστροφολογική».



Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου