Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Το «αγκάθι της ΕΛΣΤΑΤ»




Εκτός από την άμεση ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων και την προετοιμασία του δύσκολου δεύτερου ελέγχου από την τρόικα, η κυβέρνηση έχει προσθέσει ένα ακόμα «αγκάθι» στις σχέσεις της με τους δανειστές. Πρόκειται για τη νέα δίωξη του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κ. Αν. Γεωργίου.

Χθες, ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, αν και σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, πρόσθεσε -σύμφωνα με το Bloomberg- πως η άσκηση ποινικής δίωξης που αφορά τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας αποτελεί «μεγάλο λάθος».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Μ. Σχοινάς, εξέφρασε χθες την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη να διασφαλιστούν η αξιοπιστία και η ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, στα οποία βασίζεται το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη στη Βουλή, που έγινε προχθές και σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Eurogroup που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα και η Επιτροπή αναμένει ότι θα συζητηθεί και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Είναι σαφές ότι και σε αυτή τη συνάντηση θα ασκηθούν πιέσεις προς την Αθήνα για να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν.



Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου