Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Τσαβούσογλου πιέζει την ΕΕ για βίζα και ανθρωπιστική βοήθεια



Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να επιταχύνει τη χορήγηση της υπεσχημένης ανθρωπιστικής βοήθειας για τα 3 εκατ. των προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με ευρωπαίους αξιωματούχους στην Άγκυρα. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρέπει να συμφωνηθεί επίσης με την ΕΕ ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με την Τουρκία στο ζήτημα της βίζας, διαβεβαίωσε από την πλευρά της η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία για τη μάχη κατά του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). 

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα τη συμβολή της Άγκυρας στον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που αποπλέουν από τις ακτές της προς την Ευρώπη.

Αναφορά και στο Κυπριακό

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, στην οποία συμμετείχε και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, η Μογκερίνι αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν «κοινό ενδιαφέρον» για την επίλυση του Κυπριακού, επισήμανε η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης. 



Newsroom ΔΟΛ




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου