Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Προς μετωπική σύγκρουση Δραγασάκης-Παππάς



Με αφορμή τον επικείμενο ανασχηματισμό και την πολύ πιθανή πλέον αναβάθμιση του δεύτερου

Ο ανασχηματισμός -και όχι το θέμα του χρέους- βρίσκεται πίσω από τις πρώτες σοβαρές ενδοκυβερνητικές τριβές που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Παππά, καθώς πλέον όλα δείχνουν ότι μετά την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης των αδειών ο υπουργός Επικρατείας θα είναι και με τη... βούλα ο ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης.  Δεδομένου, μάλιστα, ότι τα χρονικά περιθώρια μέχρι την αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος μικραίνουν (αφού οι πληροφορίες λένε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά το συνέδριο του κόμματος και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή περίπου στο τέλος Οκτωβρίου), οι ενδιαφερόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. 

Οι αιτίες της αντιπαράθεσης έχουν βαθιές ρίζες και έχουν να κάνουν με την αντίληψη και τον τρόπο διαχείρισης της πολιτικής, ενώ η ηλικία και οι εμπειρίες που έχει ο καθένας από αυτούς παίζουν τον δικό τους ρόλο. Φυσικά, ρόλο παίζουν και οι φιλοδοξίες, αλλά και οι αρμοδιότητες που έχει ο κάθε υπουργός ή που θα κληθεί να αναλάβει το επόμενο διάστημα. Η αφορμή, ωστόσο, δόθηκε όταν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε να χρησιμοποιεί άλλη ρητορική από αυτήν που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στο θέμα του χρέους, το οποίο, όπως είναι γνωστό, αποτελεί και την ιδεολογική ναυαρχίδα του ΣΥΡΙΖΑ για να αντισταθμίσει τα σκληρά μνημονιακά μέτρα.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε όταν στα μέσα της εβδομάδας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, πέρασε στο «αντάρτικο» και μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι η λύση στο ζήτημα του χρέους θα έρθει μέσα στο 2018, υπονοώντας ότι αυτή θα έχει να κάνει χρονικά με τις γερμανικές εκλογές.  Το Μαξίμου μίλησε για «μονταζιέρες» της Ν.Δ. και για κατευθυνόμενη αλλοίωση των λεγομένων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αφού, όπως έλεγαν τα στελέχη της κυβέρνησης, και ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη είχε συνδέσει τουλάχιστον τρεις φορές το χρέος με τις εξελίξεις στη Γερμανία. 

Μόνο που ο πρωθυπουργός είχε πει και κάτι άλλο. Οτι «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στη λύση του χρέους». Φράση που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες τόσο στην κοινωνία όσο και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου αναζητούν σανίδα σωτηρίας και νέο αφήγημα για να απευθυνθούν στην κοινωνία.  Και σαν να μην έφταναν όσα ειπώθηκαν δημόσια, στη συνέχεια ήρθαν οι διαρροές. Συνεργάτες του αντιπροέδρου έλεγαν ότι μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν κύκλοι που δημιουργούν κλίμα υπεραισιοδοξίας, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, και δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. «Δεν υπηρετούν την κυβέρνηση όσοι απογειώνονται από την πραγματικότητα», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του Γιάννη Δραγασάκη σε site, δήλωση η οποία δεν διαψεύστηκε ποτέ. Οι ίδιοι διευκρίνιζαν ότι ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα δεν συγκαταλέγεται ο πρωθυπουργός.

ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά ξεκίνησε πέρσι τέτοια εποχή, όταν ο πρωθυπουργός μοιράζοντας αρμοδιότητες έδωσε την ευθύνη και τον συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης στον αντιπρόεδρο, αφαιρώντας του ωστόσο τα θέματα του χρέους και των επενδύσεων, που ανέλαβε επίσημα ο Νίκος Παππάς.  Ο Γιάννης Δραγασάκης ενοχλήθηκε ιδιαίτερα, αποφάσισε ωστόσο να μην αντιδράσει, αφήνοντας τα σπουδαία για αργότερα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι απασφάλισε όταν είδε ότι άρχισαν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και κανείς δεν απευθύνθηκε σε αυτόν, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και πρόσωπα και πράγματα. Αντίθετα, είδε να τοποθετούνται στελέχη που επέλεξε ο Νίκος Παππάς με τη συνδρομή της ομάδας των «δυναμικών υπουργών», η οποία φαίνεται ότι πλέον καθορίζει πολλές εξελίξεις.

Οι κινήσεις των δύο πλευρών

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, φαίνεται ότι έχει πειστεί ότι στον επερχόμενο ανασχηματισμό οι αρμοδιότητές του θα είναι «ψαλιδισμένες», ακόμα και αν ο Αλέξης Τσίπρας τον διατηρήσει στη θέση του. Αρα, η παρουσία του στην κυβέρνηση θα είναι εκ των πραγμάτων προβληματική. Ετσι, τη συγκεκριμένη στιγμή έσπευσε να καταγράψει την άποψή του, καταθέτοντάς τη με τον πιο επίσημο τρόπο, αναδεικνύοντας παράλληλα την εμπειρία του και τα πιθανά λάθη των νεοτέρων. 

Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, εμφανίζεται να μη θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, γνωρίζοντας ότι η υπερπροβολή του προκαλεί προβλήματα και μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα. Μάλιστα, κάποιοι αποδίδουν την απάντηση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ότι «εάν δείτε τον Νίκο Παππά, πείτε του ότι εγώ αποφασίζω για το πού θα πάει στον ανασχηματισμό» ως μια κίνηση εκτόνωσης της γκρίνιας που υπάρχει σε κάποιους στο Υπουργικό Συμβούλιο από την υπερδραστηριοποίηση του υπουργού Επικρατείας.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι την ώρα που γίνονταν όλα αυτά, ο Νίκος Παππάς βρισκόταν στον Καναδά παίρνοντας μέρος στο forum «Global Progress (Παγκόσμια Πρόοδος) 2016», μια διοργάνωση που δικτυώνει προοδευτικά think tanks, πρωτοβουλίες, ινστιτούτα και κινήσεις από όλο τον κόσμο. 

Οπως έχουν γράψει κατ’ επανάληψη τα «Π», η συμπεριφορά του «δημογέροντα» της πολιτικής που ακολουθεί ο Γιάννης Δραγασάκης έχει ενοχλήσει πολλές φορές στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, τα οποία λένε ότι ο αντιπρόεδρος αρέσκεται να παραμένει εκτός των δύσκολων μαχών που δίνει η κυβέρνηση και «το μόνο που γνωρίζει να κάνει καλά είναι να κάνει κριτική πάνω στη δουλειά των άλλων». Του αποδίδουν ακόμα και άρνηση προσαρμογής στα νέα δεδομένα για τη χώρα, ύστερα από έξι χρόνια δυσκολιών.  



Πηγή : parapolitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου