Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Πήραν χαμπάρι το έγκλημα και εξαφάνισαν την τροπολογία για τα ψιλικατζίδικα





Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν γκάφα και μετά την μαζεύουν άρον άρον. Έτσι έκαναν και με την τροπολογία που κατέθεσαν οι 16 Συριζαίοι βουλευτές για τα ψιλικατζίδικα που μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις 32.000 ψιλικατζήδων της χώρας, αποσύρθηκε.

Χωρίς να εξετάσει κανένας την ζημιά που πήγαιναν να κάνουν οι 16 και αγνοώντας όπως πάντα την συνέπεια των πράξεων τους ότι εάν περνούσε αυτή η τροπολογία, αυτομάτως θα αποκλείονταν 32.000 σημεία πώλησης, τα γνωστά μας ψιλικατζίδικα πήγαιναν να κάνουν ένα ακόμα κοινωνικό έγκλημα. 

Τελικά, η επίμαχη τροπολογία αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την "κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων", το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η τροπολογία των 16:

Θέμα: Τροποποίηση του ν. 3730/2008 "Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις"

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Ο σκοπός του νόμου 3730/2008 είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα η προστασία των ανηλίκων. Οι περιορισμοί που τίθενται από τις διατάξεις του, επιβάλλονται για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος.
Με την προτεινόμενη τροποποίηση επιδιώκεται μεγαλύτερη και πληρέστερη προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα της προάσπισης της υγείας των ανηλίκων. Επομένως, με την προτεινόμενη τροποποίηση οριοθετείται η πώληση των προϊόντων στο πλαίσιο της νομιμότητας, προστατεύεται η δημόσια υγεία και κυρίως η υγεία των ανηλίκων.

Β. Προτεινόμενη Διάταξη

Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρο 2 παρ. 1 περ. β του νόμου 3730/2008  με την προσθήκη στην αρχή του πρώτου εδαφίου της φράσης "η πώληση και" καθώς και στο τέλος της παραγράφου της φράσης "καθώς και των καταστημάτων της παρ. Η΄ υποπαρ. 4 του νόμου 4093 του 2012".

"β. η πώληση και η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες καταστημάτων, εξαιρουμένων των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, των περιπτέρων και των καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού, καθώς και των καταστημάτων της παρ.
 Η΄ υποπαρ. 4 του νόμου 4093 του 2012

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2016
Οι προτείνοντες βουλευτές:

Γεωργία Γεννιά
Αυλωνίτου Ελένη
Δέδες Ιωάννης
 Θελερίτη Μαρία
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Κασιμάτη Νίνα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Ντζιμάνης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Ριζούλης Ανδρέας
Σαρακιώτης Γιάννης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σταματάκη Ελένη
Τελιγιορίδου Ολυμπία

Επιστολή της Ένωσης Καπνοπωλών Βορείου Ελλάδας είχε ως εξής : 

"Σας ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή τα σημεία που πουλάνε τσιγάρα είναι τα ψιλικατζίδικα που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταστήματα πώλησης καπνού, και περίπτερα, ανέρχονται σε 40.000 σε όλη την Ελλάδα. Από τα οποία μόνο τα 8.000 περίπου είναι περίπτερα. Άρα εάν περάσει αυτή η τροπολογία-προσθήκη αυτομάτως την άλλη μέρα οι υπόλοιποι 32.000 περίπου θα πρέπει να κλείσουνε.

Τονίζουμε ότι οι υπόλοιπες 32.000 περίπου επιχειρήσεις είναι αμιγώς οικογενειακές και δεν θα μπορέσουν να  ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ήδη υπάρχουν προβλήματα και θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο με τη συγκεκριμένη τροπολογία–προσθήκη.

Επισημαίνουμε επίσης ότι το 70% του τζίρου των καταστημάτων προέρχεται από την πώληση των τσιγάρων. Με μία τέτοια μείωση της τάξεως των 70% στον τζίρο των εσόδων μιας επιχείρησης, είναι αναμενόμενο να μην μπορεί να αντεπεξέλθει και να καταστεί βιώσιμη. Με το υπόλοιπο 30% είναι αδύνατον να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει καθημερινά. Και αυτό φυσικά κατά συνέπεια είναι η μείωση των εσόδων στα ταμεία του κράτους κάτι το οποίο είναι σίγουρο ότι δε θέλει κανένας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε όποιον οικονομολόγο θέλετε, αλλά η απάντηση που θα πάρετε θα είναι ίδια με τα παραπάνω. Γιατί όλα είναι μία αλυσίδα και όλα συνδέονται μεταξύ τους.

Αν ανατρέξετε στους Νόμους που λέει η τροπολογία και τους διαβάσετε στην ουσία λέει ότι δικαιούται να πουλάνε τσιγάρα μόνο τα περίπτερα τα οποία βάση του καθεστώς που ισχύει, οι άδειες που ανήκουν σε αναπήρους πολέμου μεταβιβάζεται στα τέκνα με αναπηρία άνω των 67% και τα μεγάλα σουπερμάρκετ!. Οι περιπτώσεις είναι μηδαμινές και οι επιπτώσεις που θα προκύψουν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία το κλάδου μας.

Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι εάν οι Βουλευτές του Σύριζα προβούν στην ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας-προσθήκης, θα δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα στο κλάδο των ψιλικατζίδικων, που πλέον λέγονται μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο σίγουρα θα προβεί σε ανεπανόρθωτη ζημιά, μη αναστρέψιμη!!!

Το μέτρο αυτό δεν είναι ούτε "φιλολαϊκό", ούτε έχει σχέση με την προστασία των ανηλίκων. Σχετίζεται με την επιθυμία ορισμένων να κλείσει η αγορά και να μείνουν δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων στο δρόμο, για να έχουν οι ίδιοι προνομιακή μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων βιοπαλαιστών.

Με τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος,
Ο Γραμματέας,
Κωνσταντίνος Ιακώβου Βασίλης Μπαλούκας".




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου