Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Μελέτη: το ύψος σου μπορεί να προβλέψει τι ψηφίζεις




Όσο πιο ψηλό είναι ένα άτομο, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να υποστηρίζει στη θεωρία συντηρητικές θέσεις, αλλά και να είναι μέλος ή φίλος συντηρητικού κόμματος και να ψηφίζει πολιτικούς από τον συγκεκριμένο χώρο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, η εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης, Sara Watson σημειώνει: “Εάν πάρετε δύο άτομα με σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά -εκτός από το ύψος- κατά μέσο όρο το ψηλότερο πρόσωπο θα είναι περισσότερο συντηρητικό πολιτικά”.

Συγκεκριμένα, η Watson και ο έτερος συγγραφέας της νέας μελέτης, οικονομολόγος Raj Arunachalam, διαπίστωσαν στα πλαίσια της έρευνάς τους, η οποία πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο δεδομένα για 9700 Βρετανούς, ότι για κάθε 2,5 επιπλέον εκατοστά ύψους, αυξάνεται κατά 0,6% η πιθανότητα κάποιος να υποστηρίζει το Συντηρητικό Κόμμα και κατά 0,5% η πιθανότητα να το ψηφίζει.

Η ακαθόριστη σχέση εισοδήματος και πολιτικών επιλογών

Σύμφωνα με τη Watson, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι όσο παράξενα ακούγονται, καθώς (α) μία σειρά από μελέτες έχουν διαπιστώσει πως οι ψηλοί άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα χρήματα (μάλιστα, οι ανθρωπολόγοι χρησιμοποιούν το ύψος ως μέτρο της οικονομικής ευημερίας ιστορικών πληθυσμών) και (β) οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εισόδημα σχετίζεται με την επιλογή ψήφου.


Ωστόσο, πολιτικοί επιστήμονες που έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί με τη σχέση εισοδήματος και ψήφου, κατέληξαν σε ανάμεικτα συμπεράσματα, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως υπάρχει μία γραμμική σχέση μεταξύ των δύο και άλλους να εντοπίζουν από ελάχιστη έως μηδενική επίδραση του ποσού που κερδίζει κάποιος στις πολιτικές επιλογές του.

“Σκεφτόμασταν γιατί υπήρχαν τόσες πολλές φαινομενικά αντιφατικές διαπιστώσεις. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι το εισόδημα διακυμαίνεται από έτος σε έτος", σχολίασε η Watson. “Για αυτό αποφασίσαμε να δούμε αν το ύψος θα μπορούσε να είναι ένας σταθερός τρόπος, για να εκτιμηθεί η σχέση μεταξύ εισοδήματος και ψήφου”, συμπληρώνει.

Συνοπτικά, με δεδομένο ότι το ύψος σχετίζεται με το εισόδημα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ύψους - πολιτικών επιλογών, σε μία προσπάθεια να καθοριστεί η σχέση εισοδήματος - πολιτικών επιλογών.

Πόσο επηρεάζει το ύψος τις πολιτικές πεποιθήσεις;

Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, Watson και Arunachalam συγκέντρωσαν στοιχεία από 9700 ενήλικες από τη Βρετανία, οι οποίοι είχαν κληθεί να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τα εισοδήματά τους, το ύψος τους, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και άλλες λεπτομερείς πληροφορίες, στα πλαίσια μεγάλης, ανεξάρτητης έρευνας.

Έπειτα από την ανάλυση των στοιχείων, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως οι ψηλότεροι άνθρωποι ήταν όχι μόνο πιο πιθανό να υποστηρίζουν το Συντηρητικό Κόμμα και να ψηφίζουν συντηρητικούς υποψήφιους, αλλά και να υποστηρίζουν γενικά, συντηρητικές θέσεις.

Για παράδειγμα, λένε οι ερευνητές, οι ψηλότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν τη δήλωση ότι οι μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες και οι βιομηχανίες θα έπρεπε να είναι σε κρατική ιδιοκτησία.


Ειδικότερα για τους άντρες, κάθε επιπλέον 2,5 εκατοστά στο ύψος δημιουργούν μία αύξηση κατά 0,8% της πιθανότητας υποστήριξης του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ για τις γυναίκες η επίδραση της ίδιας αύξησης ύψους στην ίδια πιθανότητα, είναι 0,4%.

Επειδή τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές αφορούσαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ένα σημαντικό βάθος χρόνου, η νέα μελέτη ήταν σε θέση να εξετάσει κατά πόσο η επίδραση του ύψους ενός ατόμου μεταβαλλόταν από χρόνο σε χρόνο. Όπως διαπιστώθηκε, αν και υπήρξαν μικρές διακυμάνσεις, το φαινόμενο ποτέ δεν εξαφανίστηκε.

Το ύψος αποκαλύπτει τη σχέση εισοδήματος - ψήφου

Έπειτα, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να ανιχνεύσει εάν η σχέση ύψους και πολιτικών πεποιθήσεων σχετίζεται με παράγοντες εκτός του εισοδήματος, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, η θρησκεία, η φυλή και η οικογενειακή κατάσταση, αλλά διαπίστωσε πως οι άλλες μεταβλητές δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Η σχέση ύψους και ψήφου παρέμεινε η ίδια.

Με βάση την παραπάνω παρατήρηση, ότι το ύψος μπορεί να επηρεάζει τις πολιτικές πεποιθήσεις μόνο μέσω της επίδρασής του στο εισόδημα, σε δεύτερο χρόνο, οι ερευνητές ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν το ύψος ως ενδιάμεσο εργαλείο για να αξιολογήσουν τη σχέση εισοδήματος και ψήφου. 

Όπως διαπιστώθηκε, κάθε επιπλέον 2,5 εκατοστά στο ύψος σχετίζονταν με αύξηση περίπου 600 ευρώ στο εισόδημα, ενώ κάθε αύξηση της τάξης του 10% στο εισόδημα αύξανε την πιθανότητα κάποιος να ψηφίζει το Συντηρητικό Κόμμα γύρω στο 5,5%.

Όσο για τον λόγο που το ύψος σχετίζεται με το εισόδημα, οι απόψεις διίστανται. Μερικοί ερευνητές κάνουν λόγο για μία υποκείμενη διάκριση σε βάρος των κοντών ανθρώπων προς όφελος των ψηλών, ενώ άλλοι συσχετίζουν το ύψος με γνωστικά πλεονεκτήματα και την αυτοπεποίθηση.

Σε κάθε περίπτωση, η Watson ξεκαθάρισε ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δεν σημαίνουν ότι το εισόδημα και το ύψος σφραγίζουν το πολιτικό πεπρωμένο κάποιου, καθώς οι πολιτικές απόψεις διαμορφώνονται από μία σειρά πολλών παραγόντων. Πάντως, η διαπίστωση είναι, χωρίς αμφιβολία, ενδιαφέρουσα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Journal of Political Science.


Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου