Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΗ Ο «κουμπαράς» του ΑΚΑΓΕ «έβγαλε στον αφρό» την τραγική κατάσταση των Ταμείων



Του Βασίλη Αγγελόπουλου 

Τα τεράστια προβλήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με ελλείμματα που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ και δημιουργούν εικόνα κατάρρευσης, ήρθε να επικυρώσει η απέλπιδα προσπάθεια των διοικήσεων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ να λάβουν μέρος του ποσού που καταβάλλουν στο ΑΚΑΓΕ, για να περιορίσουν κάπως τις «μαύρες τρύπες» στα ταμεία τους.

Μόνο που το ΔΣ του ΙΚΑ καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης του Ιδρύματος και έτσι τα 200 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός δεν θα επιστραφούν από το ΑΚΑΓΕ και δεν θα αξιοποιηθούν για να περιοριστεί το «άνοιγμα» προς τον ΕΟΠΥΥ. 

Αντίθετα, το ΔΣ του ΟΑΕΕ ενέκρινε τη μεταφορά ποσού 150 εκατ ευρώ από το ΑΚΑΓΕ για να λάβει «τονωτική ένεση» στα έσοδά του και να καταφέρει να καταβάλλει χωρίς προβλήματα συντάξεις έως το τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, το ΔΣ του Ιδρύματος απέρριψε χθες με οριακή πλειοψηφία (9 κατά – 7 υπέρ) την πρόταση της Διοίκησης. 

Καταψήφισαν οι τρεις εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, οι δύο εκπρόσωποι των συνταξιούχων, και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Ο τελευταίος μάλιστα, καταψήφισε επειδή στην αίτηση δεν αναγραφόταν το ποσό που επρόκειτο να ζητηθεί για να εκταμιευτεί από τον «μικρό κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ. Σημειώνεται ότι στον κεντρικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ έχουν συσσωρευτεί κεφάλαια ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ, τα οποία βάσει νόμου, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πριν από την 1.1.2019. Αντίθετα, στους δύο υπο – λογαριασμούς του ΑΚΑΓΕ υπάρχουν συνολικά κεφάλαια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. 

Σε αυτούς τους μικρότερους λογαριασμούς είχαν καταφύγει και στο παρελθόν οι διοικήσεις των Ταμείων, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, κάτι που επαναλήφθηκε και φέτος. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). 

Σύμφωνα με αυτά το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών οργανισμών για το 2016 προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Μόνο οι οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ προς τον ΕΟΠΥΥ φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ το ΙΚΑ. Σε επιπλέον 3 δισ. ευρώ ανέρχεται το έλλειμμα από τη μη απονομή των συντάξεων. Στον… ατελείωτο κύκλο των ελλειμμάτων και των δανεικών, πρέπει να προστεθούν τα περίπου 7,1 δισ. ευρώ που χρωστά από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ σε ασφαλισμένους, ιδιώτες και τη γενική κυβέρνηση.




Πηγή : dikaiologitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου