Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

«Θα πέσουμε από τον Καλογρίτσα;»

Στα ύψη το πολιτικοοικονομικό θερμόμετρο, με άξονα τις τηλεοπτικές άδειες. Αναβρασμός και ερωτήματα προς το Μαξίμου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ορόσημο και τα σενάρια για την πληρωμή της α' δόσης. Ο ρόλος Καμμένου και τι συζητιέται στο παρασκήνιο. Γυρίζει στην Αθήνα ο Ν. Παππάς.

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται συμπολίτευση, αντιπολίτευση, υπερθεματιστές, νυν και επίδοξοι καναλάρχες, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την τύχη του διαγωνισμού περί των τηλεοπτικών αδειών και τους «στρατούς» να παίρνουν θέση για την τελική μάχη.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Ν. Υόρκη για την Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με τους συνεργάτες του να εξηγούν ότι ολοκλήρωσε τη δική του αποστολή σε Καναδά και ΗΠΑ -δηλαδή τη συμμετοχή σε επενδυτικά meetings και την προεργασία της συζήτησης για το ελληνικό χρέος ενόψει της (χθεσινοβραδινής) συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τα αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα

Στο μάτι του μιντιακού και αντιπολιτευτικού κυκλώνα εξακολουθεί να βρίσκεται η υπόθεση Καλογρίτσα. Μάλιστα, όσο παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας οι εναντίον του κατηγορίες για το δάνειο από την Τράπεζα Αττικής ΑΤΤ 0,00% και -κυρίως- για το βοσκοτόπι στην Ιθάκη που (φέρεται ότι) του δώρισε φίλος του επιχειρηματίας, προκειμένου να το εμφανίσει ως εγγύηση στο πόθεν έσχες του, τόσο «κουμπώνονται» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της κυβέρνησης.

Οι ίδιοι επικαλούνται έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα, αδυνατούν να διακρίνουν τα όρια ανάμεσα στον «πόλεμο κατά του Καλογρίτσα από τους αντιπάλους του» και στην πραγματική επιχειρηματική του κατάσταση, «που να τον καθιστά ικανό να ανακηρυχθεί σε αδειούχο τηλεοπτικής συχνότητας», ενώ στα πηγαδάκια Συριζαίων βουλευτών κυριαρχούν από χθες τα ερωτήματα:

* Γιατί δεν δίνει απαντήσεις ο ίδιος ο επιχειρηματίας επί όσων του καταλογίζουν; Αν είναι βάσιμες οι κατηγορίες, γιατί δεν αποσύρεται από τον διαγωνισμό;

* Θα πέσουμε από τον Καλογρίτσα;

* Η προειδοποίηση του πρωθυπουργού την Κυριακή ότι «όποιος από τους υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο», φωτογράφιζε τον κ. Καλογρίτσα; Αν ναι, γιατί παρατείνεται η εκκρεμότητα;

* Καλώς ή κακώς, η Τράπεζα Αττικής ΑΤΤ 0,00% δανειοδότησε τον επιχειρηματία; Ισχύουν οι κατηγορίες «των καναλιών» ότι φοροδιαφεύγει και ότι έχει κόκκινα δάνεια;

* Εχουν βάση οι φήμες ότι οι περισσότεροι υπερθεματιστές και οι επιλαχόντες συζητούν το ενδεχόμενο να μην καταβάλουν τη Δευτέρα την πρώτη δόση ακυρώνοντας, στην πράξη, τον διαγωνισμό;

* Τι θα συμβεί εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας κηρύξει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες;

«Να καταπέσει ο νόμος στο ΣτΕ»

Κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν χθες το απόγευμα να δώσουν «καύσιμα» στους βουλευτές με απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω. Κατά τις πληροφορίες, τους έγινε σαφές ότι από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ουσιαστική ολοκλήρωση του διαγωνισμού, διότι «μέχρι τη Δευτέρα που λήγει η διορία για την καταβολή της πρώτης δόσης θα βγουν όλα τα "μαχαίρια"».

Σήμερα κυβερνητικές πηγές επανήλθαν σημειώνοντας ότι «η ΝΔ καλό είναι να κατανοήσει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων του κράτους. Τότε, ίσως, καταλάβει, τα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διαπλοκή που έθρεψε για δεκαετίες τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα». 

Κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr σημειώνουν ότι ο πραγματικός στόχος των αντιπάλων (μιντιαρχών-αντιπολίτευσης) είναι να καταπέσει ο «νόμος Παππά» στο ΣτΕ, χρησιμοποιώντας ως «πολιορκητικό κριό» τον διεκδικητή της δεύτερης άδειας Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζουν ότι ο ίδιος (σ.σ. και όχι άλλα μέλη της οικογενείας του) «δεν διώκεται, δεν χρωστάει και διαθέτει το ποσόν που "χτύπησε" στη δημοπρασία για τη δεύτερη άδεια».

Ειδικά για το περίφημο «βοσκοτόπι», ο ίδιος φέρεται να διαβεβαιώνει ότι «υπάρχουν χαρτιά» που απαντούν στο ερώτημα γιατί το μεταβίβασε ο ιδιοκτήτης του κ. Καραμπάτσος.

Στο μείζον ερώτημα «γιατί δεν βγαίνει ο ίδιος να μιλήσει επί όσων του καταλογίζουν», φέρεται (επίσης) να απαντά ότι θα το πράξει στο αμέσως επόμενο διάστημα «με χαρτιά και αποδείξεις»...

Τα ίδια στελέχη προβάλλουν το ερώτημα, εάν οι λοιποί υπερθεματιστές, στα δικά τους πόθεν έσχες, εμφανίζουν «ζεστό χρήμα» ή συμβόλαια και μελλοντικές προβλέψεις από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.

Σε κάθε περίπτωση, παραπέμπουν στη δημόσια δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι εάν οι απαντήσεις δεν κριθούν νομικά επαρκείς, τότε θα χάσει το δικαίωμα να αποκτήσει την τηλεοπτική άδεια.

«Ο Καλογρίτσας δεν θα γίνει καναλάρχης κατά παράβαση του νόμου», λένε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, προειδοποιώντας χθες πως εάν αποδειχθεί διάτρητο το πόθεν έσχες του κ. Καλογρίτσα, «θα υποστούν ακόμη και ποινικές ευθύνες τα μέλη της επιτροπής που το αξιολόγησαν ως σωστό».

Ούτε να ακούσει για Καλογρίτσα ο Π. Καμμένος

Σε άλλο μήκος κύματος, πάντως, δείχνει να κινείται (ή να... εξακολουθεί να κινείται) ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Δικοί του συνομιλητές μεταφέρουν τη βεβαιότητά του ότι «ο Καλογρίτσας θα παραιτηθεί από την άδεια», η οποία θα περάσει στον πρώτο επιλαχόντα Ιβάν Σαββίδη. Ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε αντιδράσει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ενδιαφέρον του κ. Καλογρίτσα να μετάσχει στον διαγωνισμό (παρότι είναι κουμπάροι) και παραμένει σ' αυτή τη θέση.

Για την ιστορία, σημειώνεται ότι δεύτερος επιλαχών είναι ο Alpha, ενώ ο τρίτος («Ανεξάρτητος Πάροχος») και ο τέταρτος (Star) είναι συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

Πώς θα αντιδράσει ο κ. Καμμένος εάν δεν αποσυρθεί ο κ. Καλογρίτσας; Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση...



Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου