Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Φίλης: Η κοινωνία είναι ώριμη και οι αλλαγές θα προχωρήσουν

(Φωτογραφία:  Icon )


Οι αλλαγές στο μάθημα των θρσηκευτικών θα προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις ορισμένων «έξαλλων», είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία στο σύνολό της δεν αντιδρά στις αλλαγές. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Ιστορία έχει δείξει ότι καμία πλευρά δεν κερδίζει από μία συγκρούση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Μιλώντας στη Βουλή, στον προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, ο κ. Φίλης σημείωσε πως τα νέα θρησκευτικά διδάσκονται ήδη τρία χρόνια πιλοτικά και πως είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα.

Σημείωσε ότι το σχολείο είναι ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο και κοσμικό, και πως στόχος είναι τα θρησκευτικά να γίνουν ένα μάθημα ενδιαφέρον, χωρίς η διδασκαλία τους με μετατρέπει την αίθουσα σε άμβωνα.

Πρόσθεσε πως η Εκκλησία έχει αντιρρητικό λόγο, γιατί θέλει να έχει τον ρόλο της, όμως η κοινωνία είναι ώριμη και οι αλλαγές θα προχωρήσουν. Πρόσθεσε, πάντως, πως η Εκκλησία στο σύνολό της τελικά δεν θα αντιδράσει, αλλά θα επιμείνουν μόνο κάποιοι «έξαλλοι».

Ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι φέτος τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που άνοιγαν με... φωτοτυπίες και με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ πολλά σχολεία συγχωνεύτηκαν με βιαιότητα.

Ο κ. Φίλης παρουσίασε τους τρεις άξονες όσον αφορά στην εκπαίδευση:

  • Δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάργηση σωρείας εξετάσεων στο Γυμνάσιο. «Στόχος μας να ενισχύουμε τη συνεργατική και βιωματική διδασκαλία» υπογράμμισε.
  • Κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. «Ο ισχύων τρόπος έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και έχει ξεπαραδιάσει του γονείς» ανέφερε.
  • Τρίτος άξονας η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οσον αφορά το προσφυγικό και τα προγράμματα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό το προσφυγικό. Η κοινωνία έχει ανταποκριθεί με ανθρωπιά. Δεν θέλει παιδιά σε γκέτο αλλά στα σχολεία. Με πόρους της ΕΕ αλλά και ελληνικούς πόρους ξεκινάμε πρόγραμμα για την εκπαίδευση 2000 προσφύγων».

«Δεν είμαι αιώνιος φοιτητής»

Σε προσωπικούς τόνους κινήθηκε στη δευτερολογία του ο Νίκος Φίλης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. 

Με αφορμή την αποστροφή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επανέφερε τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές στα μητρώα των πανεπιστημίων επειδή ο ίδιος είναι αιώνιος φοιτητής, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως είναι γνωστό ότι δεν πήρε πτυχίο από τη Νομική, μολονότι είχε περάσει από τους πρώτους, για προσωπικούς λόγους. 

«Ο κ.Μητσοτάκης διακινεί μια φιλολογία περί αιώνιου φοιτητή. Δεν είμαι αιώνιος φοιτητής» σημείωσε ο Ν.Φίλης για να προσθέσει: «Δεν με μειώνει αυτό που κάνει παρότι το κάνει για να με προσβάλλει. Λυπάμαι που ο κ.Μητσοτάτης είναι ο υποκινητής αυτής της λάσπης που διακινείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να στραπατσάρει το πρόσωπό μου, ή ακόμα χειρότερα το πρόσωπο της κυβέρνησης. Κρινόμαστε από το έργο μας και το ήθος μας. Δεν είμαι πριγκιπόπουλο, να με κρίνετε από αυτά που κάνω ως υπουργός και ως δημόσιο πρόσωπο» σημείωσε ο κ.Φίλης. 

Απάντηση στον Αμβρόσιο

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στον μητροπολίτη Αμβρόσιο και πιο συγκεκριμένα στο φυλλάδιο που έχει κυκλοφορήσει στην περιοχή της μητρόπολης Καλαβρύτων Αιγιαλίας όπου ο κ.Φίλης χαρακτηρίζεται «φίδι» όπως κατήγγειλε ο ίδιος. 

«Μου κάνει εντύπωση ότι ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι άνθρωπος της αγάπης έχει κυκλοφορήσει στην επαρχία του αυτό το φυλλάδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα γνωμικό που λέει ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά. Τόσο προσβλητικά όχι για μένα αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είναι υπέρβαροι, για τόσους ανθρώπους που έχουν υπνική άπνοια όπως εγώ. Δεν πιστεύω ότι θίγει εμένα προσωπικά. Θίγει την Εκκλησία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι αναμένει την καταδίκη από τη διοίκηση της Εκκλησίας. 

«Ευτυχώς ο Θεός, μακρόθυμος και πολυέλεος, δεν ακούει τους Αμβρόσιους» είπε ακόμη με αφορμή τις καμπάνες που χτύπησαν πένθιμα αναγγέλλοντας, όπως είπε, τον θάνατό του». 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας και στις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη διάρκεια της κατοχής και της δικτατορίας σημειώνοντας ότι αυτές είχαν στόχο συγκεκριμένους ιεράρχες και όχι το σύνολο της Εκκλησίας, η οποία αποτελείται επίσης από τους απλούς κληρικούς και τον λαό. 
Σημείωσε πάντως ότι στη διάρκεια της δικτατορίας οι περισσότεροι ιερείς συνεργάστηκαν με το καθεστώς κι ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί που αντιστάθηκαν. «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» κατέληξε ο κ.Φίλης. 




Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου