Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα βήμα πιο κοντά στην ινσουλίνη σε χάπι



Ένα βήμα πιο κοντά προς την ολοκλήρωσή της βρίσκεται η έρευνα για ένα χάπι ινσουλίνης, η οποία θα απαλλάξει εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη σε όλο τον κόσμο από τις ενέσεις της ορμόνης.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Niagara, στη Νέα Υόρκη, βρήκαν τρόπο να περικλείουν την ινσουλίνη σε ένα χάπι το οποίο μπορεί να την μεταφέρει ανέπαφη από το στομάχι ώστε να την απελευθερώνει στο έντερο.

Όπως δήλωσε η δρ Μαίρυ ΜακΚορτ, καθηγήτρια Χημείας στο πανεπιστήμιο, το μεγαλύτερο εμπόδιο στη χορήγηση της ινσουλίνης από το στόμα ήταν η διέλευσή της από το στομάχι.

Και αυτό, διότι πρωτεΐνες όπως η ινσουλίνη είναι πολύ ευαίσθητες στο όξινο περιεχόμενό του και διαλύονται πριν φθάσουν στα έντερα και στην κυκλοφορία του αίματος.

Το εμπόδιο αυτό ξεπέρασαν η δρ ΜακΚορτ και οι συνεργάτες της με τη βοήθεια ενός νέου είδους καψακίων που δημιούργησαν από φυσικά μόρια λιπιδίων, τους χοληστερυλεστέρες.

Όπως είπαν οι ερευνητές στο 252ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, οι κάψουλές τους έχουν την ιδιότητα να διέρχονται ανέπαφες από το στομάχι ακριβώς όπως συμβαίνει με τα λιπίδια των τροφίμων που τρώμε.

Έτσι, δεν χρειάζονται κάποιο περίβλημα από πολυμερή για να αντέξουν τις επιδράσεις των γαστρικών οξέων και να φθάσουν έως το έντερο.

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν πως όταν οι κάψουλες αυτές, τις οποίες ονόμασαν χοληστοσωμάτια (cholestosomes), φθάσουν στο έντερο, ο οργανισμός τις αντιλαμβάνεται ως λιπίδια που πρέπει να διασπαστούν και έτσι διαλύονται, απελευθερώνοντας την ινσουλίνη που περικλείουν.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τα πειράματά τους σε ζώα για να προχωρήσουν σύντομα σε μελέτες σε ανθρώπους.



Πηγή : Web Only


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου