Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Μητσοτάκης: Θα καταργήσουμε όλα τα νομοθετήματα της κυβέρνησης στην Παιδεία



Για πλήρη απαξίωση όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης και εμπάθεια έναντι των ιδιωτικών σχολείων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυρ.Μητσοτάκης, μιλώντας την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Κατηγόρησε τον κ. Φίλη για προσβολή της Εκκλησίας, ενώ συνόψισε το πρόγραμμα της ΝΔ στο δίπτυχο: «ελεύθερο σχολείο και αυτόνομο πανεπιστήμιο».

«H χώρα ενδιαφέρεται περισσότερο για πώς θα αποκτήσει καλύτερα σχολεία, από το πώς θα ελέγξετε τα ΜΜΕ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ καλωσόρισε στην Ολομέλεια την Μαριέττα Γιαννάκου, επί σειρά ετών βουλευτή της ΝΔ και υπουργό Παιδείας.

«Φαίνεται ότι ο λογογράφος σας έκανε λάθος και σας έδωσε την ομιλία προ τριών μηνών. Δεν έχετε ακούσει τίποτα το τελευταίο διάστημα για τις άδειες και για τον κ. Καλογρίτσα. Δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής, αλλά ως απολογούμενος» συνέχισε. 

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να αναφερθεί σε όλα αυτά, αλλά θα εστιάσει στο ζήτημα της Παιδείας.  

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστηματικά αποδομεί και διαβρώνει μεταρρυθμίσεις ετών, αλλά κυρίως το κεκτημένο ευρύτερων συναινέσεων στην Παιδεία, όπως το γεγονός ότι η ΝΔ το 2011 ψήφισε το νόμο Διαμαντοπούλου.

«Γυρίζετε την Παιδεία στη δεκαετία του 1980 με τα ίδια ξεπερασμένα κλισέ. Αυτός είναι ο ιδεολογικός αρμός πάνω στον οποίο στηρίζετε τις δικές σας πολιτικές» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει και ο κατάλληλος υπουργός.

Οι αρχές πάνω στην οποία οφείλει να στηρίζεται η Παιδεία είναι «ευκαιρίες, προσπάθεια και αριστεία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε για συστηματική υποβάθμιση όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, αλλά και εμπάθεια ακόμα και έναντι των ιδιωτικών σχολείων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των «αιώνιων φοιτητών», λέγοντας ότι η εξήγηση ενδεχομένως για την επαναφορά τους είναι «για να πάρει το πτυχίο του ο κύριος Φίλης».

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τα Θρησκευτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη προσαρμογής του μαθήματος στα νέα δεδομένα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης και όχι συγκρουσιακά.

Διάβασε μάλιστα επιστολή του Αρχιεπισκόπου στην οποία -όπως είπε- ο κ. Ιερώνυμος λέει ότι δεν έγινε διάλογος για το θέμα.

Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να απαντήσει στην επιστολή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια ακόμα τυφλή σύγκρουση, στηρίζοντας έναν υπουργό που προσβάλει βάναυσα την Εκκλησία της Ελλάδος. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το δίπτυχο της ΝΔ για την Παιδεία είναι «ελεύθερο σχολείο-αυτόνομο πανεπιστήμιο», ενώ δεσμεύθηκε για την επαναφορά των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, αλλά και πρότυπων επαγγελματικών λυκείων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει επιτέλους να σπάσει το ταμπού για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, πράγμα που έκαναν άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Κύπρος.

Διάβασε μάλιστα απόσπασμα του Συντάγματος του 1864, που δεν απαγόρευε τη λειτουργία τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, κλείνοντας, ότι το κόμμα του θα ήταν πρόθυμο να συζητήσει και σήμερα τις αλλαγές, αλλά αυτό θα απαιτούσε ανοικτό πνεύμα, πράγμα που απουσιάζει παντελώς. 

Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργήσει όλες τις αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Παιδεία.




Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου