Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

«Χαστούκι» και ταπείνωση για τη Μέρκελ από τους ακροδεξιούς του AfD



Ενίσχυση του αντιμεταναστευτικού, ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και ηχηρή ήττα - χαστούκι για το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ήταν το αποτέλεσμα της κάλπης στις κρίσιμες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Μέκλενμπουργκ - Δυτική Πομερανία, περίπου 12 μήνες πριν τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.

Εκμεταλλευόμενο τη λαϊκή δυσαρέσκεια με την πολιτική ανοιχτών συνόρων που υιοθέτησε πριν από ένα χρόνο η κ. Μέρκελ στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, το AfD αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα στην τοπική βουλή, κερδίζοντας το 20,8% της λαϊκής ψήφου, σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ υποχώρησαν ταπεινωμένοι στην τρίτη θέση, με ποσοστό 19%. Το αποτέλεσμα έχει και προσωπική διάσταση για την κ. Μέρκελ, με δεδομένο ότι το Μέκλενμπουργκ - Δυτική Πομερανία είναι η περιφέρεια όπου εκλέγεται.

«Βάλαμε τους Χριστιανοδημοκράτες στη θέση τους», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls η αρχηγός του Εναλλακτική για τη Γερμανία, Φράουκε Πέτρι, αποδίδοντας το αποτέλεσμα στις «καταστροφικές μεταναστευτικές πολιτικές» των Χριστιανοδημοκρατών. Ίδια ανάγνωση έκανε και ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Πέτερ Τάουμπερ, ο οποίος απέδωσε το «πικρό» αποτέλεσμα στην «ενόχληση και διαμαρτυρία» γύρω από τη μεταναστευτική πολιτική του Βερολίνου.

Πρώτη δύναμη στο πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες, που απέσπασαν το 30,6% των ψήφων, αν και χάνουν δυνάμεις σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές.

Το AfD δεν θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην τοπική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του, όμως η συνεχιζόμενη ενίσχυση της ευρω-σκεπτικιστικής παράταξης φανερώνει τη δυναμική της ενόψει των γενικών εκλογών του 2017.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ (...) και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο Λάιφ-Ερικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η οποία ανήκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Το λαϊκιστικό κόμμα κάνει έτσι θριαμβευτική είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο κατά την πρώτη του συμμετοχή στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου αυτού. Το AfD βάσισε την εκστρατεία του «στο χάος» που προκάλεσε η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες.

Γιατί κέρδισε το AfD

Η εκλογική επιτυχία του ξενοφοβικού AfD αποδίδεται κυρίως στην προσφυγική πολιτική της Άγκελα Μέρκελ. Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύει την επιτυχία αυτή των δεξιών λαϊκιστών η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών και συγκεκριμένα το 63%, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Bild. Μόλις το 22% πιστεύει ότι υπάρχουν άλλα αίτια, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η ψήφος προς το AfD λοιπόν ερμηνεύεται περισσότερο ως μια ψήφος διαμαρτυρίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στις σημερινές εκλογές αυξήθηκε σημαντικά η συμμετοχή και δη από το 50% στο 60% περίπου, με την Εναλλακτική για τη Γερμανία να έχει καταφέρει να κινητοποιήσει μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Και αυτό όχι με αμιγώς τοπικά ζητήματα. Αντιθέτως, τα θέματα που έθιξε στον προεκλογικό αγώνα επικεντρώθηκαν στην προσφυγική κρίση και την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ.

Και αυτό μολονότι το συγκεκριμένο κρατίδιο καταγράφει τον μικρότερο αριθμό αλλοδαπών σε σύγκριση με άλλα κρατίδια. Αν και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα με πρόσφυγες και μετανάστες, χάρη στο AfD το θέμα της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας επισκίασε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι μολονότι πρόκειται για πρωτοφανή κόλαφο για τους Χριστιανοδημοκράτες και την Άγκελα Μέρκελ προσωπικά που έχει και έναν ιδιαίτερα συμβολισμό, δεν πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να απειλήσει πραγματικά την καγκελάριο. Πολλώ δε μάλλον που στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική επιλογή ως προς το πρόσωπό της.

«Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας.

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.

«Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Άγγελα Μέρκελ», γράφει η DW στην ηλεκτρονική της έκδοση.

H Die Welt εκτιμά από την πλευρά της ότι εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα.

«Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα» αποδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο -Δυτική Πομερανία. «Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής», εκτιμά η FAZ. «Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD».



Πηγή : newsbeast.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου