Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Αιχμές Ρέντσι για τη λιτότητα-Συνεργασία για το προσφυγικό ζήτησε η Μέρκελ

Η ατζέντα των συνομιλιών των τριών ισχυρών της Ευρώπης κινήθηκε γύρω από την οικονομία και τη λιτότητα, το Brexit, την προσφυγική κρίση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Πορεία για τον κοινό βηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εδώ και στο εξής μέσα από τη συνεργασία επιχειρούν να χαράξουν οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, μετά την πρωτοβουλία του Ματέο Ρέντσι να καλέσει την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε.

Η ατζέντα των συνομιλιών των τριών ισχυρών της Ευρώπης κινήθηκε γύρω από την οικονομία και τη λιτότητα, το Brexit, την προσφυγική κρίση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. 

Ρέντσι, Μέρκελ και Ολάντ με τις δηλώσεις τους έστειλαν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση δείχνοντας ότι υπάρχει -ενόψει του «θερμού» ευρωπαϊκά φθινοπώρου- διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης. 

Το μέρος της τριμερούς συνάντησης ήταν αρκετά συμβολικό με τον Ματέο Ρέντσι να επιλέγει τη νήσο Βεντοτένε, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αλτιέρο Σπινέλι, του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης». Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρεται συχνά στο έργο του άνδρα που θεωρείται ως ένας εκ των μεγάλων εμπνευστών του ευρωπαϊκού σχεδίου, τον οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι φυλάκισε το 1941 σε αυτή τη νήσο, μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολης.

Οι δηλώσεις Ρέντσι για την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά με πνεύμα συνεργασίας εγκαταλείποντας τη λογική των πολιτικών λιτότητας έγινε δεκτή με ικανοποίηση καταδεικνύοντας -την ίδια ώρα- ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλει να αναλάβει σημαίνοντα ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Ο Ματέο Ρέντσι διαβεβαίωσε ότι το μέλλον της Ένωσης δεν σταματά στο Brexit σημειώνοντας ότι η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit.

Μήνυμα Ρέντσι κατά της λιτότητας

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Παράλληλα έστειλε μήνυμα και προς τις λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις που δείχνουν να ενισχύονται σημειώνοντας ότι «οι λαϊκιστές πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι η αιτία όλων των κακών. Δεν είναι έτσι. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι η λύση στα σοβαρά προβλήματα της εποχής μας».

Ο Ρέντσι ζήτησε, παράλληλα, «ισχυρά μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και για την καταπολέμηση της ανεργίας, επενδύσεις ποιότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις».

Συνεργασία για τρομοκρατία και προσφυγικό

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την συνάντηση στην Ιταλία συζήτησαν τις εξελίξεις στο προσφυγικό και έθεσαν επί τάπητος την ανάγκη στενότερης συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εντός της Ένωσης. 

Η Άγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα εντός και εκτός της Ευρώπης για τη συνεργασία της Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό επισημαίνοντας ότι «η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές». 

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών «ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν στις χώρες στις οποίες διαμένουν» και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εμβαθύνει την συνεργασία των 27 κρατών-μελών στην ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος συμφώνησε, τέλος, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Η χθεσινή συνάντηση των τριών ηγετών στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα κι η οποία συγκλήθηκε στον απόηχο του Brexit.



Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου