Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Κουμουτσάκος: Δεν θα είναι αιφνιδιασμός για τη ΝΔ η προκήρυξη εκλογών



«Σ' ένα περιβάλλον πολλαπλών αδιεξόδων ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σοβαρών πολιτικών εξελίξεων. Υπ' αυτήν την έννοια οι εκλογές δεν μπορεί να αποκλεισθούν και γι' αυτό -για εμάς τουλάχιστον- δεν θα είναι αιφνιδιασμός», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και προσθέτει ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ καθώς «είναι η αδιαμφισβήτητη πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας και η μόνη εναλλακτική λύση για τους πολίτες που ασφυκτιούν στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ».

   Δεν απορρίπτει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με δύο προϋποθέσεις, «την αποσύνδεσή της από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών» και τη «μη αλλοίωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου πολίτευμα της χώρας».

   Ο κ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει ότι η Τουρκία μεταλλάσσεται «σε ένα ιδιότυπο Ερντογανικό καθεστώς που την απομακρύνει από την Ευρώπη» και σημειώνει ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η αδρανοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

   Μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες τονίζει ότι «η ΝΔ είναι ανοικτή για πολιτικές συνεργασίες ουσίας». «Μπορούμε λοιπόν να συζητήσουμε με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν σ' ένα πραγματικό άλμα της Ελλάδας προς τα εμπρός», αναφέρει και σημειώνει ότι η ΝΔ χρειάζεται να «διευρύνει ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες»,υπογραμμίζοντας ότι «διαχρονικά υπήρξε ένα υπεύθυνο και ταυτόχρονα λαϊκό κόμμα. Γι' αυτό απεχθάνεται τον λαϊκισμό».

   Ακολουθεί πλήρης η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

   - Θεωρείτε πιθανό το σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού τον Σεπτέμβριο από την κυβέρνηση;

   Το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι αφετηρία ενός οδυνηρού χειμώνα για όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους πολίτες. Η«φορολογική σφαγή» που έχει ήδη ξεκινήσει και η περαιτέρω μείωση των ήδη ισχνών εισοδημάτων θα δοκιμάσουν σκληρά τις αντοχές όλων. Και στο βάθος θα φαίνεται ο διαβόητος «κόφτης» μισθών και συντάξεων. Η νέα αξιολόγηση και το «εργασιακό»θα είναι μια ακόμα δοκιμασία για την κυβέρνηση. Τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Δεν θα λύνονται. Και η απήχηση της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Τσίπρα στην κοινωνία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται. Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον πολλαπλών αδιεξόδων ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σοβαρών πολιτικών εξελίξεων. Υπ' αυτήν την έννοια οι εκλογές δεν μπορεί να αποκλεισθούν και γι' αυτό -για εμάς τουλάχιστον- δεν θα είναι αιφνιδιασμός. Η Νέα Δημοκρατία είναι ήδη -και θα είναι ακόμα περισσότερο- έτοιμη να τις κερδίσει, με τον προγραμματικό της λόγο.

   - Είναι ευνοϊκότερο το περιβάλλον για την διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, μετά από το Brexit αλλά και τις εξελίξεις στην Τουρκία που θα επηρεάσουν και τις μεταναστευτικές ροές;

   Πράγματι, η λανθασμένη αλλά σεβαστή απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ, οι ραγδαίες εξελίξεις μετάλλαξης της Τουρκίας σε ένα ιδιότυπο Ερντογανικό καθεστώς που την απομακρύνει από την Ευρώπη και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό διαμορφώνουν ένα διαφορετικό περιβάλλον. Είναι άδηλο ακόμα εάν και πώς αυτό θα επιδράσει στη διαπραγμάτευση.
   Πάντως, η νέα κατάσταση κρύβει πέρα από κινδύνους και ευκαιρίες για την Ελλάδα, που αναδεικνύεται ως ο αναγκαίος πόλος σταθερότητας σε μια μεγάλη περιοχή επικίνδυνης αστάθειας. Όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη διαδρομή του χρόνου, έχει αποδείξει ότι δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους κινδύνους και αδυνατεί να κερδίσει τις ευκαιρίες.
   Από τον Ιανουάριο του 2015, όλα τα ζητήματα, οικονομία, προσφυγικό, δημόσια τάξη, υγεία, παιδεία, οδεύουν στη χειρότερη δυνατή πορεία. Δυστυχώς, τίποτα δεν προμηνύει ότι η αξιολόγηση/διαπραγμάτευση του φθινοπώρου θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.

   - Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετά τις εκλογές;

   Η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύει στη διεύρυνση δυνάμεων. Είναι ανοικτή για πολιτικές συνεργασίες ουσίας. Μπορούμε λοιπόν να συζητήσουμε με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουνσ' ένα πραγματικό άλμα της Ελλάδας προς τα εμπρός. Που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να φέρουν δουλειές, αίσθηση αισιοδοξίας και προοπτικής στους πολίτες. Που πιστεύουν στο τέλος του λαϊκισμού. Στο τέλος της «αυταπάτης» και της εξαπάτησης των πολιτών.

   - Τι χρειάζεται να κάνει η ΝΔ για να την εμπιστευθούν οι πολίτες;

   Να κερδίσει οριστικά και αμετάκλητα το στοίχημα της αλήθειας στη σχέση της με τους πολίτες. Αυτός είναι ο καθημερινός αγώνας συνέπειας που δίνουμε απέναντι στον λαϊκισμό και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρουσιάζει τον προγραμματικό της λόγο, με παρρησία, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες στα ζητήματα που τους απασχολούν στον καθημερινό αγώνα ζωής τον οποίο δίνουν. Το βλέπετε άλλωστε, ότι η Νέα Δημοκρατία έρχεται κάθε μέρα και πιο κοντά στους πολίτες. Το επιβεβαιώνουν οι συνεχείς δράσεις του ίδιου του προέδρου της. Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά υπήρξε ένα υπεύθυνο και ταυτόχρονα λαϊκό κόμμα. Γι' αυτό απεχθάνεται τον λαϊκισμό.

   - Πιστεύετε ότι είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ;

   Ναι το πιστεύω. Η Νέα Δημοκρατία, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει καλύψει τεράστια απόσταση αποδοχής της από την κοινωνία. Σήμερα είναι η αδιαμφισβήτητη πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας και η μόνη εναλλακτική λύση για τους πολίτες που ασφυκτιούν στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοδυναμία λοιπόν είναι εφικτή. Υπάρχουν βέβαια δύο προϋποθέσεις: συνέπεια στον στόχο και σκληρή δουλειά όλων μας, μέχρι την ώρα που θα κλείσει η τελευταία κάλπη των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

   - Εγκαλείτε την κυβέρνηση γιατί δεν καταδικάζει την εισβολή αντιεξουσιαστών σε ναό. Υπονοείται ότι τους υποθάλπει;

   Η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ στα τελευταία γεγονότα ανομίας επιβεβαίωσε τη δομική αμηχανία και αδυναμία τής κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποκύπτοντας στην πίεση του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του -που επισήμως καταργήθηκαν αλλά φαίνεται ότι παραμένουν παρούσες- έφτασε στο σημείο να προσκαλέσει σε συζήτηση και διαβούλευση τις «συλλογικότητες των Εξαρχείων», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε. Έτσι, από τηνιδεολογική- κομματική κάλυψη και την ανοχή, περάσαμε στην επίσημη πρόσκληση συνδιαβούλευσης. Ας κρίνουν λοιπόν οι πολίτες την ιδιότυπη αυτή σχέση ΣΥΡΙΖΑ- αντιεξουσιαστών.

   - Συμφωνείτε με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας; Δηλαδή δύο ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν υπάρξει εκλογή να αποφασίζουν οι πολίτες;

   Στο ζήτημα αυτό η Νέα Δημοκρατία θέτει δύο ξεκάθαρα κριτήρια: Πρώτον η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να πάψει να εργαλειοποιείται από ανεύθυνες πολιτικές δυνάμεις για να σύρεται η χώρα σε εκλογές, όπως έγινε το 2009 και το 2015. Δεύτερον, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να αλλοιώνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο πολίτευμα της χώρας. Την προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στο πλαίσιο που ορίζουν αυτές οι δύο -θεμελιώδεις- παραδοχές η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο.

   - Σας φοβίζει η κατάρρευση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ; Τι συνέπειες μπορεί να έχει για την Ελλάδα;

   Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ήταν από την αρχή θεμελιωμένη σε ασταθή βάση. Παρόλα αυτά παρήγαγε θετικά αποτελέσματα. Οι προσφυγικές ροές περιορίστηκαν σημαντικά. Όμως, πάντα υπήρχε ο προβληματισμός ότι τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να ανατραπούν, καθώς η Τουρκία έχει διαχρονικά δείξει ότι εκμεταλλεύεται, ακόμα και χωρίς αναστολές, τις δυνατότητες που έχει. Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη γείτονα και οι αρνητικές επιπτώσεις τους στις σχέσεις της με την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν στην πλήρη αδρανοποίηση της συμφωνίας. Είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα οφείλει να ετοιμάζεται και για το αρνητικό σενάριο.



Πηγή : ΑΠΕ, imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου