Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει απελευθερώσει σκληρούς για την δημόσια ασφάλεια κακοποιούς


Γιάννης Αθανασίου

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου θα ίσχυε για ένα χρόνο από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016 αλλά όπως φαίνεται συνεχίζει ακόμα με τις ευχές του υπουργού δικαιοσύνης.

Ένας νόμος ευεργετικός για στυγνούς εγκληματίες που φέρει την υπογραφή του υπουργού δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου είναι ακόμα σε ισχύει ενός θα έπρεπε να είχουν λήξει οι ευεργετικές για σκληρούς κακοποιούς διατάξεις.

Η υποτιθέμενη προσπάθεια αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων έχει κάνει τους πολίτες να χάσουν τον ύπνο τους.

Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργού δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών περιλαμβάνει μία σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, ανηλίκους και χρήστες ναρκωτικών, και καθορίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρο απόλυση κρατουμένων με σκοπό να πάρουν «ανάσα» οι φυλακές μέχρι εδώ καλά αλλά προβλέπει κιόλας την απόλυση υπό όρο με τη συμπλήρωση του ενός δέκατου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, των δύο πέμπτων για ποινές έως 10 έτη, καθώς και τη μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των 10 ετών. 

Ο συγκεκριμένος νόμος υποτίθεται ότι τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και θα έχει ισχύ έως το τέλος Απριλίου 2016 αλλά όπως δείχνει και η αποφυλάκιση 15 Αυγούστου 2016 του σκληρού κακοποιού Στεφανάκου η εφαρμογή του νόμου συνεχίζεται και σήμερα. 

Αυτός ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα σε σκληρούς ποινικούς κρατουμένους να δουν την «έξοδο» των φυλακών. Γι' αυτόν τον λόγο δικαστικοί κύκλοι, από την έναρξη της εφαρμογής του, ήταν επιφυλακτικοί, ιδίως για τη διάταξη που αφορά τις ποινές άνω των 10 ετών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιες από τις αποφυλακίσεις  σκληρών κακοποιών είχαν αρνητικά αποτελέσματα, καθώς οι κρατούμενοι που βγήκαν από τις φυλακές τέλεσαν στη συνέχεια στυγερά εγκλήματα, με ενδεικτικές περιπτώσεις τη δολοφονία του 67χρονου ιδιοκτήτη ταβέρνας στην Υδρα Μανώλη Οικονόμου και του 27χρονου νεαρού κοσμηματοπώλη στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 ο Γεωργιανός Ρομπέρτο Σοχακιάν πυροβόλησε και σκότωσε έναν 27χρονο κοσμηματοπώλη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο Γεωργιανός έναν μήνα νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2015, είχε αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την υφ' όρων απόλυση. Εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης για παραβάσεις του νόμου περί ιδιοκτησίας και ναρκωτικών. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 πήρε ξανά τον δρόμο για τις φυλακές για μία βαρύτερη αυτήν τη φορά πράξη, τη δολοφονία του άτυχου 27χρονου κοσμηματοπώλη.

Τρία μέλη της σπείρας που κατηγορείται ότι στις 16 Αυγούστου 2015 βασάνισε μέχρι θανάτου τον 67χρονο εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Υδρα είχαν αποφυλακιστεί με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου. Μεταξύ των αποφυλακισθέντων ήταν και ο φερόμενος αρχηγός της σπείρας των Γεωργιανών, ο οποίος είχε δει την έξοδο των φυλακών έναν μήνα πριν από τη στυγερή δολοφονία που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων Παρασκευόπουλου. Αλλοι δύο Γεωργιανοί μέλη της σπείρας είχαν επίσης αποφυλακιστεί λίγες ημέρες νωρίτερα στις 14 Ιουλίου και τις 9 Ιουνίου 2015, αντιστοίχως. Ο πρώτος είχε πάρει αποφυλακιστήριο από το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν για κλοπές, και ο δεύτερος από το σωφρονιστικό κατάστημα Τρικάλων, όπου βρισκόταν, επίσης, για κλοπές και ληστείες, ενώ φέρεται ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους είχαν παρουσιάσει και οι δύο ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά. Εκτός από τους τρεις, και οι υπόλοιποι τέσσερις Γεωργιανοί που συμμετείχαν στη δολοφονία μπαινόβγαιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις φυλακές.

Ο κακοποιός Σαντέρ Πεμάι, στενός συνεργάτης του Αλβανού μακελάρη Μάριαν Κόλα, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών και αποφυλακίστηκε από τους πρώτους την άνοιξη του 2015 και ξανα συνελήφθη εκ νέου μετά την αποφυλάκιση του για τη συμμετοχή του σε διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται ότι ήταν ο αρχηγός μίας εκ των πέντε ομάδων που απάρτιζαν την εγκληματική οργάνωση και είχε στενές επαφές με τον έγκλειστο εγκέφαλο του κυκλώματος. 

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο επονομαζόμενος και «Ελληνας Εσκομπάρ», ο οποίος κατηγορείται ως εγκέφαλος της μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος «Africa 1», το καλοκαίρι του 2004, αποφυλακίστηκε στα τέλη του Ιουνίου 2015 δυνάμει του νέου νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών έχοντας εκτίσει 11 από τα 22 χρόνια κάθειρξης. Από το 2014 κατέθετε διαδοχικά αιτήματα αποφυλάκισης, τα οποία απορρίπτονταν, ωστόσο, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος, κατάφερε να βγει από τις φυλακές. Τελικά, έπειτα από παρέμβαση του Αρείου Πάγου επέστρεψε πίσω. 

Τελευταίος μέχρι στιγμής που χρησιμοποίησε τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου και ας μην ισχύει από τον Απρίλιο του 2016, είναι ο Βασίλης Στεφανάκος στον οποίο έχει αποδοθεί, μεταξύ άλλων, αρχηγικός ρόλος στις δραστηριότητες ελληνικής μαφίας αλλά και «σχέσεις συνεργασίας» με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι. Έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι αλλά και για την απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό πάλι για ηθική αυτουργία.

Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου