Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Στουρνάρας: Δεν φτάνουν μόνο οι φόροι, χρειάζονται και μεταρρυθμίσεις



Τι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι από μόνη της αρκετή τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζητώντας άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τους δύο άνδρες να επικεντρώνουν τη συζήτησή τους σε θέματα που αφορούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα «κόκκινα» δάνεια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού κανονίστηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με τις δύο πλευρές να χαρακτηρίζουν τη συνάντηση ενημερωτικού τύπου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιαννης Στουρναρας ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλκόπουλο για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για «τις θετικές ενδείξεις που φαίνονται στην κατάσταση της ρευστότητας». Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζουν  τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο διοικητής έστειλε μήνυμα και για την αξιολόγηση τονίζοντας ότι «δεν φτάνει μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά χρειάζονται και μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως η άμεση υλοποίηση τους». 

Επίσης, μετέφερε το ρόλο της ΕΚΤ ως σταθερό παράγοντα της Ευρωζώνης, τόσο αναφορικά με τη νομισματική πολιτική όσο και την εποπτεία των συστημικών τραπεζών. Τέλος, τον ενημέρωσε για  τα stress test και τι σημαίνουν για την οικονομία. 

Ο διάλογος που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Πώς πάτε;

Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ:  Καλά. Είστε σε φάση διακοπών ή ακόμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Όχι.  Διακοπές δεν υπάρχουν.  Γενικά για όσους έχουν μερίδιο ευθύνης για το τι συμβαίνει στον Τόπο, διακοπές δεν υπάρχουν.

Να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση που θα μου κάνετε.  Και απλώς ήθελα να εκφράσω την άποψη ότι πέρα από τα ζητήματά μας τα ελληνικά, είναι ανάγκη τούτη τη στιγμή, να στηριχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα μέσα τα οποία είναι απαραίτητα για να διαδραματίσει τον πραγματικό της ρόλο.  Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα που έχουμε στην Ευρωζώνη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει ν’αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την κρίση και την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση, η οποία υπάρχει. Ο Πρόεδρος, κ.Ντράγκι, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την Ευρωζώνη και το Ευρώ.  Αλλά για να τα καταφέρει σ’αυτόν τον τομέα πρέπει να δοθούν και τα θεσμικά μέσα που έχουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες με κορυφή, αν θέλετε, την FED.  

Νομίζω ότι και με την πείρα που έχετε και επειδή ως Ελλάδα έχουμε κάθε λόγο να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, είναι ανάγκη να είμαστε με εκείνα τα Κράτη, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ν’αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά με τα κατάλληλα μέσα.  Ακόμα και αν χρειασθεί αλλαγή του Καταστατικού της.

Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ:  Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, την οποία κανονίσαμε την βραδιά της Δημοκρατίας πριν από λίγες μέρες.  Οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες απ’ότι ήταν πριν από λίγο καιρό – έχουμε στοιχεία δηλαδή γι’αυτό.  Τώρα, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είπατε, η ΕΚΤ σήμερα είναι ένας μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη.  Στην ουσία η νομισματική πολιτική φέρει πολύ μεγάλο βάρος σήμερα για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.  Θα επιθυμούσαμε, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και κυβερνήσεις μέσω δημοσιονομικής πολιτικής, όσες μπορούν βέβαια, όσες έχουν αυτό που λέμε ‘δημοσιονομικό χώρο’, αλλά και μέσω μεταρρυθμίσεων, να συμβάλουν και αυτές.

Σαφώς, όπως είπατε, το Καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι γνωστό ότι καθορίζεται από τη Συνθήκη και χρειάζεται ομοφωνία για ν’αλλάξει.  Πάντως, ακόμα και μέσα στο περιθώριο που έχουμε, η ΕΚΤ νομίζω ότι διαδραματίζει τον ρόλο της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Και συμφωνώ απόλυτα σε όσα είπατε για τον κ.Ντράγκι


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου